YPG'li İngilizler tutuştu

YPG'li İngilizler tutuştu
Suriye’de kendilerine “Bob Crow Taburu” diyen İngiliz vatandaşı militanlar, PKK uzantısı YPG için savaşıyor.

Türk yetkililerin, terör örgütü PYD/PKK saflarında çatışmalara giren yabancı ülke vatandaşlarına terörist muamelesi yapılacağı yönündeki uyarısı İngiliz basınında endişe yarattı.

Londra merkezli haber sitesi Middle East Eye, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin saflarında çatışmalara katılan İngiliz vatandaşlarına ilişkin olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve Başbakan Binali Yıldırım’ın danışmanlarından Yunus Akbaba'nın açıklamalarına yer verdi.

Haberde, Türk yetkililerin PYD/PKK safında çatışmalara giren, aralarında İngiliz, Fransız ve Amerikalıların da yer aldığı yabancılara terörist muamelesi yapılacağını söylediği aktarıldı.

Eski bir İngiliz sendikacının adını taşıyan "Bob Crow Tugayı" bünyesinde PYD/PKK safında çatışan İngilizler olduğu belirtilen haberde, "Türkiye’nin girmesiyle birlikte (Suriye’de) hızla değişen durum içinde İngiliz vatandaşları NATO müttefiki bir ordu tarafından hedef alınabilir." ifadesi kullanıldı.

"Teröristleri durdurup uyruklarını soracak değiliz"

Haberde Yunus Akbaba'nın "Türkiye, terör örgütü üyelerine uyruklarına göre ayrı muamelede bulunmaz. Muharebenin sıcaklığı içinde teröristleri durdurup uyruklarını soracak değiliz. Bunlar terör grupları ve onların bayrağı altında çatışan herkes terörist olarak değerlendirilecek. Onların bu gruplara katılmasını önlemek geldikleri ülkelerin sorumluluğunda." değerlendirmesine yer verildi.

Middle East Eye, Yasin Aktay'ın da PYD/PKK safında yer alan yabancılarla ilişkin "Bu insanlar ya haçlı zihniyetiyle hareket ediyor ya da PYD/YPG projesini geliştirmeyi amaçlayan Batılı istihbarat ajanları. DAEŞ tehdidiyle mücadele için orada olduklarını söylemek saçma." ifadelerini aktardı.

"Türk askeriyle çatışmaya girmem"

Haberde, PYD/PKK safında çatışan Macer Gifford adlı İngiliz vatandaşının görüşlerine de yer verildi.

"Türk askerleriyle çatışmaya girmem." ifadesini kullanan Gifford, Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak Suriye’ye girmesinin "yabancı gönüllüler için büyük problemler yarattığını" söyledi.

"Şahsen ben ne olursa olsun Türkiye’ye karşı savaşmam, çünkü ‘terörist’ damgası yiyip soluğu hapiste alma riski yaratır bu." diyen Gifford, birçok yabancı gönüllünün "zor bir tercihle" karşı kaşıya kalacağını, bir kısmının Suriye’yi terk edebileceğini, bir kısmının da Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu ile karşı karşıya gelmemek için güneye gidebileceğini kaydetti.

Yabancıların çoğu eski asker

Aynı konuda bir habere yer veren The Telegraph gazetesi de Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçen hafta sonu PYD/PKK’ya karşı düzenlediği operasyonlarda İngiliz gönüllülerin de bulunduğu alana yakın noktaların vurulduğunu belirtti.

Gazeteye konuşan bir İngiliz gönüllü kendi aralarından herhangi birinin operasyonlarda henüz zarar görmediğini söyledi.

Aralarında Amerikalı, İngiliz, Kanadalı, Fransız ve İsveçlilerin de bulunduğu 100 civarında yabancının PYD/PKK safında çatışmalara girdiği belirtilen haberde, bu gönüllülerin çoğunun eski askerler olduğu bilgisine yer verildi.

Telegraph’ın haberinde PYD/PKK'ya yardım için bölgede bulunan İngiliz Özel Kuvvetlerine mensup askerlerin de Türkiye’nin operasyonlarında zarar görme ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

Daily Express gazetesi Türk yetkililerin açıklamalarını "tartışmalı" bularak, "NATO üyesi Türkiye’nin İngiliz vatandaşlarını vurma tehdidinin" gerilimi artırdığını iddia etti.

Gazetenin internet sitesinde "Türkiye Kürtlerin safında savaşan İngiliz vatandaşlarına saldırı düzenlemeli mi?" sorusu etrafında bir ankete de yer verdi.