YPG'nin amacı Esad ile anlaşmak

YPG'nin amacı Esad ile anlaşmak
Terör örgütü PKK/YPG, Suriye’de Esad rejimi ile anlaşmaya çalışıyor. PKK’nın Suriye kolu YPG’den yapılan açıklamada “Nihai kararımız Şam'la anlaşmaya varmaktır ne pahasına olursa olsun bu yönde çalışacağız" ifadeleri yer aldı.

Moskova'ya Esad rejimi ile anlaşmak için yol haritası sunan PKK/YPG danışmanı "Nihai kararımız Şam'la anlaşmaya varmaktır ne pahasına olursa olsun bu yönde çalışacağız" dedi. 

Terör örgütü YPG'nin Moskova'da yaptığı görüşmeden dönüşte Reuters'e konuşan YPG’li Badran Jia Kürd, yol haritası bilgisini paylaşırken "Nihai kararımız, Şam'la anlaşmaya varmaktır; ne pahasına olursa olsun, ABD itiraz etse bile bu yönde çalışacağız" dedi.

Kürd, Moskova'daki görüşmelerde Beşar Esad hükümetiyle anlaşmaya varmaya yönelik yol haritasını Rus diplomatlara sunduklarını belirtti. Moskova'nın yanıtını beklediklerini söylerken Rusların arabuluculuk yapmayı kabul ettiğinden de söz eden Suriyeli Kürt yetkili, ABD'nin çekilme planından bağımsız olarak, Suriye lideri Esad'la Rusya'nın arabuluculuğunda anlaşma yapmak istediklerini vurguladı.

Kürd şöyle devam etti: "Bizim görüşümüze göre Rusya, Şam ile yeni ufuklar açmaya çalışıyor, bizim onlardan aldığımız duyum bu. Top artık Rusya ile Şam'da. Bu temel (sundukları yol haritası) üzerinden biz müzakere edebilir ve bir diyalog başlatabiliriz." Kürd, Trump'ın çekilmeyi yavaşlattıklarıyla ilgili son açıklamasından memnuniyet duyduklarını ama ABD'nin çekilme konusunu Suriyeli müttefikleriyle ele almadığını ve Trump'ın ani duyurusuyla gafil avlandıklarını belirtti. Suriyeli Kürtlerin ellerindeki pazarlık kozları olarak Fırat Nehri'ndeki barajlar, petrol yatakları ve diğer doğal kaynaklara işaret eden Kürd, bunların diyaloğun ana unsurlarını oluşturacağını söyledi. Ancak analistler, Trump'ın çekilme açıklamasıyla Kürtlerin pazarlık pozisyonunun zayıfladığına dikkat çekti. Bununla birlikte Esad ile terör örgütü PKK/YPG'nin en nihayetinde İdlib'de Türkiye destekli cihatçılara karşı birlikte hareket edebilecekleri görüşünü dile getirdi. Kürd de "Türk işgalini bitirmek ve İdlib'de kalan cihatçıları yenmek için Şam ile Kürt yönetimi arasında anlaşmaya gerek var" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler