YSK'dan aynı itiraza iki farklı karar

YSK'dan aynı itiraza iki farklı karar
YSK’nın İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki kararının ardından akıllara İYİ Parti’nin Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaptığı itiraz geldi. Ayrıca YSK'nın verdiği emsal kararları göz ardı etmesi dikkat çekti.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

YSK’nın İstanbul’da Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından İYİ Parti’nin Bursa’nın Musatafakemalpaşa ilçesinde yaptığı itiraz yeniden gündeme geldi.

İYİ Parti, yerel seçimin ardından Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 5 sandıkta kurul başkanlarının belediye görevlisi olması nedeni ile itiraz etmişti.

Ancak YSK, 20 Nisan’da aldığı karar ile söz konusu itirazı reddetmişti.

d6crk4owkaa4vhn-002.jpg

YSK, sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların, seçim takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin oy birliğiyle reddine karar vermişti.

d6crk4wwsay3243-002.jpg

YSK’nın aldığı bu karar sonrasında aynı gerekçe ile AKP’nin İstanbul’da yaptığı itirazın kabul edilmesi ve Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının alınması tepkilere neden oldu.

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter sayfasında yaptığı paylaşımda, İYİ Parti’nin reddedilen itirazına atıfta bulunarak “İYİ Parti, Mustafakemalpaşa’da YSK’ya başvurdu. 5 sandıkta kurul başkanlarının belediyede müdür olduğunu belirtti. YSK, 20 Nisan’da itirazı reddederek, “Sandık kurullarına ilişkin vaktinde itiraz etseydin” dedi Aynı YSK, AKP’nin aynı nedenle İstanbul’daki itirazını ise kabul etti” ifadelerini kullandı.

saymaz-006.png

EMSAL KARARLAR GÖZ ARDI EDİLDİ

YSK’nın kararında dikkat çeken noktalardan biri de sandık kurullarının seçim sonucuna bir etkisinin belli olup olmamasıydı. Erzurum’un Pasinler ilçesinde bir muhtar adayı, kazanan adaya bağlı aza adayının yasaya aykırı şekilde sandıkta görev yaptığı gerekçesi ile itiraz etmişti. YSK ise kararında azanın sonuca ne şekilde etki ettiğinin bilinmediğini belirtmişti.

d6c02ndw0aej2ct-001.jpg

İYİ Parti, YSK’nın İstanbul’da seçimi yenileme kararının ardından YSK’nın kararı yeniden gözden geçirmesi için başvurmuş, ancak söz konusu itiraz sadece 2 saat içinde reddedilmişti. İYİ Parti, bugün yaptığı itirazda ise İstanbul’da yerel seçimin tamamının tam kanunsuzluk gerekçesi ile iptal edilmesini talep etti.

YSK, aldığı kararda İstanbul’da sadece Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesini karar vermişti. Söz konusu karar, seçimin tamamının yenilenmemesi nedeni ile tepki çekmişti.

d6crk4wxsaiz4ma-002.jpg

İlgili Haberler