Yüksek sesli arabalara otomatik ceza sistemi geliyor

Yüksek sesli arabalara otomatik ceza sistemi geliyor
Fransa'nın başkenti Paris'te gürültü kirliliğine yol açan arabalara otomatik olarak ceza kesen bir ‘Ses Radarı’ test ediliyor. Projenin hayata geçmesi halinde araçlardan çıkan ses düzeyine göre ceza miktarı da değişecek.

Eğer Paris’te araba sürmeyi planlıyorsanız, bundan sonra çok fazla ses çıkaran güçlü arabalar kullanmamayı düşünebilirsiniz. Son gelen haberlere göre yönetim, şehrin belirli bölgelerinde ‘Ses Radarı’ adı verilen yeni sistemi test ediyor. Bu sistem sayesinde gürültü kirliliğine sebep olan araçlar ayıklanarak otomatik olarak ceza kesiliyor.

Sistemde sesin kaynağını doğru hesaplayabilmesi adına 4 adet mikrofon bulunuyor, bu sayede ses dosyası görüntü dosyası ile birleştirilip ses yapan araç işaretleniyor. Şu anda Paris’te 40 adet Ses Radarı aktif kullanımda ve 17 adet daha kullanıma geçirilmesi bekleniyor. Cihazların konuşlandırıldığı yerler ise tahmin edebileceğiniz gibi şehrin kalabalık kısımları.

 Ancak bu cihazlar şu an için ceza kesmek amacıyla değil sadece test amacıyla kullanılıyor. Cihazların güvenilirliği kanıtlandıktan sonra resmi olarak bu projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Eğer bu proje hayata geçerse, ceza miktarları ses düzeylerine göre kategorilendirelecek.