Yumruk tokuşturmadaki gizli tehlike ortaya çıktı. Korona virüsle birlikte hayatımıza girmişti

Yumruk tokuşturmadaki gizli tehlike ortaya çıktı. Korona virüsle birlikte hayatımıza girmişti
Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naci İşoğlu, son günlerde yumruk yumruğa selamlaşmanın salgının yayılımını hızlandırdığı uyarısında bulundu. İşoğlu, virüsün buluşmasında elin içi veya dışı ile dokunmanın aynı olduğunu belirterek toplumda bu yanlış tutumla ilgili bilinçlendirme gerektiğini açıkladı.

Sözcü'den İsmail Akın'ın haberine göre, salgın döneminde yeni selamlaşma yöntemi olan yumruk yumruğa tokuşturma hareketi korona virüs salgınının yayılımı için büyük bir tehlike arz ediyor.

ATO Yönetim Kurulu üyesi Naci İşoğlu, son günlerler yumruk yumruğa selamlaşmanın salgının yayılma hızını artırdığını söyledi.

"OLMASI GEREKEN FİZİKSEL TEMAS KESİLMELİ"

Virüsün buluşmasında elin içi veya dışı ile dokunmanın aynı olduğunu belirten İşoğlu, "Toplum olarak tokalaşma (el ele sıkışma) ve kucaklaşmanın önemli ölçüde önüne geçilerek fiziksel temas engellenmiş gibi görünüyor. Bu durum mesafeyi de azalttığı için salgın açısından önemli. Ama görünüyor ki nereden ve nasıl çıktığı belli olmayan yumrukla fiziksel temas kurarak tokalaşma davranışı sorun yaratmaz duygusuyla ciddi anlamda yayılmaya başladı. Bizim davranış şekillerimizde elin ön yüzü veya sırtı çok farklılık göstermiyor. Ellerimizi ovuşturma, öksürürken elin sırt bölgesine doğru öksürme, elimizin iç yüzünün dış kısmıyla teması gün içerisinde sıkça yaptığımız hareketlerdendir. Olması gereken fiziksel temasın tamamen kesilip mesafe kuralına uymaktır. Yumrukla da olsa tokalaşma hem mesafe kuralını ortadan kaldırmakta hem de önemi yokmuş gibi görünen ama önemli fiziksel temasa yol açmaktadır." diye konuştu.

corona-selamlasma-shutter-16-9-1606808769-880x495.jpg

"TOPLUMUN BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"

Toplumda bu yanlış tutumla ilgili bilinçlendirme gerektiğinin altını çizen İşoğlu, “ Bu konuda mutlaka bilinçlendirme yapılıp daha da yaygınlaşıp davranış biçimimiz haline dönüşmesi bu dönemde engellenmelidir. Birlikte dostane kucaklaşıp, tokalaşacağımız günlere ulaşmak için yönetimler, kişiler, medya , gerekli hassasiyeti azami ölçüde göstermelidir. Dokunmaktan kaçınmak normal değil ama bugünler için bir zorunluluktur” dedi.