Reuters Haber Ajansı duyurdu: Fransa Türkiye'ye karşı! Yunanistan sevinç çığlıkları atıyor 

Reuters Haber Ajansı duyurdu: Fransa Türkiye'ye karşı! Yunanistan sevinç çığlıkları atıyor 
Macron'un Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesi Yunanistan'da sevinç çığlıklarıyla karşılandı, Başbakan Miçotakis Fransızca Twitter mesajıyla teşekkür etti. Reuters, Fransa'nın bölgeye konuşlandıracağı savaş uçakları ve geminin detaylarını 'son dakika' koduyla geçti.

Türkiye ile Doğu Akdeniz'de tutuştuğu bilek güreşini kaybeden Yunanistan'ın müttefikleri bir bir sahne alıyor. Son 24 saatte Fransa lideri Emmanuel Macron ve Mısır'ın darbeci lideri Abdulfettah Sisi ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, televizyondan ulusa sesleniş konuşması yaptı.

"Yunanistan'ın AB başta olmak üzere yalnız olmadığının bilinmesini istiyorum" diyen Miçotakis, halihazırda Doğu Akdeniz'de devam eden askeri hareketliliğin bir 'kaza' tehlikesi yarattığını söyledi.

Yunan donanmasının denize açılmasının Türkiye'nin kendi donanmasını çıkarmasına verilmiş bir yanıt olduğunu savunan Miçotakis, kıtasahanlığı konusunda yapılacak görüşmelerden sonuç alınamaması halinde konunun Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi önerisini de yineledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Miçotakis'le yaptığı telefon görüşmesinin ardından Türkiye'nin şimşeklerini üstüne çekme pahasına Doğu Akdeniz'deki askeri varlıklarını artıracaklarını sosyal medya hesabından ilan etti.

Ankara'ya bölgede yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetlerini durdurma çağrısı yapan Macron, "Aralarında Yunanistan'ın olduğu Avrupalı ortaklarımızın da işbirliği ile gelecek günlerde Doğu Akdeniz'deki Fransız askeri varlığını geçici olarak güçlendirmeye karar verdim" dedi.

Reuters haber ajansı, bu sabah 'son dakika' koduyla geçtiği haberde Fransa'nın Türkiye'ye karşı iki Rafale savaş uçağı ve Lafayette sınıfı bir fırkateyni Akdeniz'e konuşlandıracağını duyurdu.

Macron'un sözleri beklendiği gibi Yunanistan'da sevinç çığlıklarıyla karşılaştı, tüm medya manşetten verdi. Başbakan Miçotakis ise Fransızca bir Twitter mesajıyla mevkidaşına teşekkür etti. 

Yunan Başbakan, "Başkan Macron'a dayanışması için teşekkür ediyorum. Emmanuel Macron Yunanistan'ın gerçek bir dostudur ancak aynı zamanda Avrupa değerleri ve uluslararası hukukun ateşli bir savunucusu" diye yazdı.

Kathimerini gazetesi, Macron'un bölgeye asker gönderme kararını 'Fransa üzerinden Ankara'ya mesaj' manşetiyle okurlarına sundu, haberin spotunda 'Atina Türkiye'nin hamlelerine karşı bir siper elde etti' denildi.

Kathimerini ayrıca Oruç Reis'in Perşembe günü erken saatlerde rotasını değiştirdiğini, Çarşamba günü Antalya'ya doğru ilerleyen sismik geminin şimdi güneybatıya gittiğini ileri sürdü.

To Vima gazetesi ise hafta içinde Güney Kıbrıs'a iki adet Rafale savaş uçağı indiren Fransa'nın, bununla da kalmayıp bir helikopterin katılımıyla Yunan savaş gemileriyle tatbikat yapacağını yazdı.

Yunan basını, Paris ve Atina arasındaki askeri pazarlıkları Temmuz ayında manşetten duyurmuştu. Haberlere göre, taraflar son model Belh@rra model iki fırkateynin Fransa'dan alınmasını masaya yatırmıştı.

İlk fırkateynin teslimatı için 2024 yılı konuşulurken, Yunan medyası Atina'nın yaklaşık 3 milyar dolarlık proje için ekonomik darboğaz nedeniyle 300 milyon euroluk bir ödeme yapacağını da aktarmıştı.

Türkiye'nin Mayıs ayı sonunda Akdeniz'deki yeni ruhsat başvurularını Resmi Gazete'de yayımlaması ve Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından paylaşılan haritalar, Yunanistan'ı paniğe sürükledi.

Uluslararası destek arayışına giren Atina yönetimi, Girit ve Rodos açıklarındaki muhtemel faaliyetlerden korkarak Fransa ile askeri tatbikata girişeceği sinyalini vermişti. (milliyet.com.tr, BBC Türkçe)

jjjjjj.jpgjjjjjj1.jpgjjjjjj2.jpg