Yunanistan tatbikatımızı taciz etti!

Yunanistan tatbikatımızı taciz etti!
Yunanistan, Ege ve Akdeniz'de gerginliği tırmandıran tutumunu Anadolu Yıldızı tatbikatı sırasında da sürdürdü, tatbikatın yapıldığı bölgede jetlerini uçurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, son yılların en kapsamlı arama kurtarma tatbikatını Ege Denizi'nin uluslararası sularında başarıyla tamamlarken Yunanistan, son aylarda Ege ve Akdeniz'de gerginliği tırmandıran yaklaşımını bu tatbikatta da sürdürdü.

Anadolu Yıldızı 2017 müşterek arama kurtarma tatbikatı İzmir'in yaklaşık 100 kilometre açığında Midilli ve Sakız adaları civarında yapıldı. Tatbikat, silahsız ve insani amaçlıydı. Buna rağmen Yunanistan, arama kurtarma operasyonlarının gerçekleştirildiği bölgeye savaş uçağı göndererek tacizde bulundu. Uluslarası Denizcilik Örgütü'ne deklare edilen, Türk arama kurtarma sahası içinde olmasına karşın, bölgenin kendi yetki alanında olduğunu iddia eden Yunanistan, tatbikat bölgesinde iki savaş uçağını uçurdu.

Jet sesleri, Sahil Güvenlik Komutanı ve çok sayıda yabancı askeri temsilcinin de olduğu tatbikat gözlem gemisi üzerinde de duyuldu. Edinilen bilgiye göre Yunan jetleri, Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmedi, sınırında uçuş yaptı. Bu nedenle ani reaksiyon gücü olarak hazır bekleyen Türk savaş uçakları önleme uçuşu yapmadı. Tatbikata 64 ülke davet edildi ancak 12 ülke katıldı.

Zira geçtiğimiz yıllarda tatbikata gözlemci olarak katılan Yunanistan, Türkiye'deki askeri ataşeleri tek tek arayıp tatbikatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia ederek katılmamalarını istedi. Askeri kaynaklar, Yunan tarafının bu tepkisi üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 4 ülkeden 7 gözlemcinin tatbikata katılmaktan vazgeçtiğini bildirdi.

Deniz safhası Sakız ve Midilli adaları arasında icra edilen tatbikatın kara safhası ise Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi ve senaryo gereği 6 dağcı kurtarıldı.

Başarıyla tamamlanan atbikatın ilk aşamasında senaryo gereği batmakta olan gemideki kazazedeler kurtarıldı. Tatbikatta 3 uçak, 1 fırkateyn, 2 korvet, 6 helikopter ve 6 sahil güvenlik botu kullanıldı. Tüm kuvvetlerden yüzlerce askerin görev yaptığı tatbikata Sahil Güvenlik Komutanı da katıldı.

Deniz safhası Sakız ve Midilli adaları arasında icra edilen tatbikatın kara safhası da Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi. Ege Ordusu Komutanlığı'nın icra koordinatörlüğünü yaptığı tatbikatta senaryo gereği Dumanlı Dağı'na tırmanırken kaybolan 6 dağcıyı kurtardı. Tatbikatı yabancı gözlemcilerin yanısıra Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Sargun Göktun ile Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut da izledi. Tuğgeneral Nuhut, Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının katıldığı ve uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sisteminin kullanıldığı Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın başarıyla icra edildiğini söyledi.