Yunanistan’dan gerilim sonrası ilk açıklama

Yunanistan’dan gerilim sonrası ilk açıklama
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu ile Dendias arasındaki gerilimin ardından Atina’nın ‘görüş farklılıklarına rağmen olumlu bir gündem istediğini’ belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Yunan mevkidaşı Dendias’ın düzenliği basın toplantısında gerilim yaşanmıştı. Dendias, “Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir” derken, Çavuşoğlu, “Dendias kabul edilemez ithamlarda bulundu” ifadesini kullanmıştı.
Gerilimin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi. ‘Türkiye ile olumlu gündem önerileri’ başlıklı açıklamada, “Her zaman uluslararası hukuka ve Avrupa değerlerine bağlı olan Yunanistan’ın, belirli tezleri vardır ve bunlar bilinmektedir. Türkiye ile hem ikili hem de AB-Türkiye çerçevesinde anlaşmazlıklar vardı ve olmaya devam etmektedir” denildi.
Başbakan Kiryakos Miçotakis hükûmetinin, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın dünkü Ankara ziyaretinde vurguladığı üzere, ‘Türkiye ile ilişkilerde olumlu bir gündem ve geniş kapsamlı iş birliğini destekleme iradesi olduğu’ savunulan açıklamada, “Özellikle ekonomi ve ticaret sektörlerinde olumlu bir gündem, gerginliğin azalması ve ilişkilerin iyileşmesine katkıda bulunabilir” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada Dendias’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde iki ülke halkları arasındaki temasların artırılması yönünde fikir alışverişinde bulunduğu belirtilerek, Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis’in, bu temaslar sırasında ekonomi alanında iş birliği için 15 maddelik bir liste sunduğu kaydedildi. Türk tarafının da belirli noktalar üzerinde kendi tekliflerini sunduğu aktarılan açıklamada, bu çerçevede gelecekte bu alanlarda atılacak adımlar üzerinde çalışma konusunda tarafların mutabık olduğu vurgulandı.

İlgili Haberler