Yurt dışındaki Türkler, vatandaşlıktan çıkabilir

Yurt dışındaki Türkler, vatandaşlıktan çıkabilir
Yeni askerlik sistemi yasa önerisiyle ilgili toplantıda yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının bedelli askerlik ücreti yüzünden vatandaşlıktan çıkabileceği bildirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Toplantıda yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının bedelli askerlik ücreti yüzünden vatandaşlıktan çıkabileceği dile getirildi.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, askerlik yasa önerisiyle ilgili parti içindeki tartışmalar ve eleştiriler nedeniyle Erdoğan, önceki gece milletvekilleriyle toplantı yaptı.

Milletvekilleri öneriye yönelik kaygı ve eleştirilerini dile getirirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, eleştirilere ve sorulara yanıt verdi.

Önerinin zamanlaması ve erken terhisler nedeniyle KKTC ve sınır birliklerinde ortaya çıkacak asker açığının sıkıntı yaratacağını düşünen eski Milli Savunma Bakanı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, benzer eleştiri ve kaygılarını yineledi.

İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da, 1000 Euro olan dövizli askerlik ücretinin bedelli askerlikle eşitlenerek yükseltilmesini eleştirerek, bu durumun yurtdışındaki Türklerin vatandaşlıktan çıkmasına yol açacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu eleştiri üzerine “5000 Euro işi uygun görüldüyse 5 bin Euro olarak devam edilsin” diyerek hükmün korunmasını istedi. Akar da, döviz kurunun düşmesiyle bu miktarın da düşebileceğini kaydetti.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya da söz konusu toplantı ile ilgili olarak şunları yazdı:

Toplantıda milletvekilleri çok sayıda askerin terhis olmasını sağlayacak Kanun değişikliği ile KKTC’de bir anda çok sayıda asker çekiliyor görüntüsünün ortaya çıkmasından duyduğu kaygıyı dile getirmiş…

Doğu Akdeniz’de sıcak gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin terhis nedeniyle KKTC’den boşalacak 13 bin askerinin yerine yenisini göndermek istediğinde, AB ülkelerinden tepki ile karşılaşıp karşılaşmayacağı…

Üzerinde durdukları bir diğer konu da bedelli askerlik…

Bedelli askerlik tutarının 30 bin liraya çıkarılmasının yurt dışında bulunan ve çifte vatandaşlığı olanlar üzerinde yaratacağı etki sorgulanmış.

Çifte vatandaşlıktan ayrılmaları arttırabileceğine yönelik endişeler dile getirilmiş.

Bazı milletvekilleri de yurtdışında olanların aynı parayı ödeyerek hiç askerlik yapmayacaklarını, oysa Türkiye’de bulunanlara bir aylık da olsa askerliğin zorunlu olduğuna vurguda bulunmuş.

Aradaki bu ayrımın Türkiye’dekiler lehine kaldırılması istemiş…

Sonuçta, “Eğer askerlik için vatandaşlıktan çıkacak varsa bu zihniyette olan biri ne yaparsa yapsın” yaklaşımı sergileyenler de olmuş.

Milli Savunma Bakanı Akar, KKTC konusunda endişeye gerek olmadığını, Türkiye’nin uluslararası haklarından kaynaklı olarak Ada’da bulunduracağı asker sayısının belli olduğuna, dilediği kadar azaltıp, yeniden eski seviyesine çıkarma hakkına da sahip bulunduğuna vurgu yapmış.

Askerlik çağında 3 milyon kişinin bulunduğu, her yıl 700 bin kişinin zorunlu askerlik süresinin geldiği, dolayısıyla asker bulmakta sıkıntı çekilmeyeceği belirtilmiş.

Her yıl 500 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanmasının önünün açılacağına, buradan elde edilecek gelirin de tezkere bırakan profesyonel askerlere aktarılacağına vurgu yapılmış.