Yusuf Halaçoğlu’ndan çarpıcı Suriyeli uyarısı

Yusuf Halaçoğlu’ndan çarpıcı Suriyeli uyarısı
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu  Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar provoke edilebilirler. Yarın Türkiye'de iç karışıklık çıkarmak için kullanılabilirler. Celali İsyanları iyi incelenmeli” dedi.

Bünyamin Öztürk / YENİÇAĞ

Suriyeli sığınmacılar sorunu Türkiye'nin geleceği ile ilgili kaygı yaratmaya devam ediyor. Osmanlı döneminde yaşanan "Celali İsyanları"nı hatırlatan eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, "Bir yerden bir yere büyük nüfus nakilleri olduğunda orada da büyük problemler çıkar. Osmanlı devletinde Celali İsyanları'nın nasıl çıktığı iyi incelenmelidir. İç karışıklık ve provokasyonlarda kullanılabilirler" dedi. Suriyelilerin Türkiye'ye göç ettirilmesinin planlı olduğunu düşündüğünü ifade eden Halaçoğlu, şunları söyledi:

"Rastgele günü birlik bir durum olduğu düşüncesinde değilim. Türkiye'nin başına beladır ve bir an önce ülkelerine gönderilmeleri gerekiyor.  O insanları entegre etmemiz mümkün değil. Suriyelilerle Türk halkının her yönden uyuşmazlığı var. Ekonomik seviyede, kültürel anlamda büyük farklılık var. Almanya'ya iş için gidenler oldu bir zamanlar. Bunlarla karşılaştırılmasın. Almanya'ya gidenler çalışmak üzere gitmişlerdi. Ama Suriye'den sığınmacı adı altında Türkiye'ye gelenler ülkelerindeki mücadeleden kaçıp burada keyif yapan insanlar. Bu insanlar her türlü pisliğe bulaşabilir. Teröre de bulaşabilir. Kaç tane terörist giriş yaptı bunun sayısını bilmiyoruz. Provoke edilebilirler. Yarın iç karışıklık çıkarmak için kullanılabilirler mi? Kullanılabilirler. Osmanlı döneminde sosyal ve ekonomik bozulmalar nedeniyle çıkan Celali İsyanları'nı dikkate almak gerekir. Tarihte bunun örnekleri var.  Bir nüfusun başka bir yere kaydırılması her zaman sorun teşkil etmiştir. Kendi içimizde olsa dahi bu nüfus değişikliği yine soruna neden olur."

Yusuf Halaçoğlu, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de bulunmalarının, terör örgütü PKK/PYD'nin işine geleceğini, bir an önce sayıları milyonları bulan bu kişilerin ülkelerine gönderilmesi gerektiğini kaydetti. Halaçoğlu, "Suriyelilerin Türkiye'de bulunmaları demek PYD'nin de ekmeğine yağ sürmek demektir. Çünkü sistemli olarak bölgedeki demografik yapı bozuluyor ve Arap nüfus üstünlüğü ortadan kaldırılıyor. ABD'nin de geri gönderilmelerini istememesinin altında yatan neden bu" dedi. Türkiye'nin Suriye'de kurmayı planladığı Güvenli Bölge'ye de değinen Halaçoğlu, Suriye'de ABD ile hareket etmenin yanlış olduğunu söyledi. Halaçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgede kurulması planlanan Güvenli Bölge'yi de hükümet eline üzüne bulaştırıyor. Bu konuda ABD ile ortaklık yapılması çok yanlış.  Çünkü ABD'nin Büyük Orta Doğu Projesi zaten belli. Bundan taviz vermez. Türkiye'yi kullanarak o bölgede bir koridor oluşturuyor. Yarın ABD, Suriye hava sahasını yasakladığında Türkiye o bölgeye müdahale edebilir mi? Ondan sonra ne olacak? Girebilecek misiniz bölgeye? Giremezsiniz.  Bölgeyi terör örgütü PYD'ye teslim ederse ne olacak? Çünkü ABD açık açık PYD'yi destekliyor ve silah yardımını sürdürüyor. Tüm bunları biliyorsunuz ve 'Terör örgütünü destekliyorsunuz, bundan vazgeçin' diyorsunuz ama sonra anlaşma yapıyorsunuz.