Yusuf Halaçoğlu'ndan Erdoğan'a 'Lozan' dersi

Yusuf Halaçoğlu'ndan Erdoğan'a 'Lozan' dersi
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Anlaşması'yla ilgili değerlendirmelerine çok sert tepki gösterdi. Halaçoğlu, AKP döneminde Lozan'a aykırı olarak 60'a yakın kilise açıldığını söyledi.

Sosyal medya hesabından Lozan Anlaşması'yla ilgili tartışmaları değerlendiren Türk Tarih Kurumu (TTK) eski Başkanı ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına çok sert tepki gösterdi.

İşte Halaçoğlu'nun açıklamaları:

Lozan'da kaybettiğimizi iddia edenlere sesleniyorum. Lozan'da Yunanistan'ın isteği üzerine Yunanistan'daki (Batı Trakya hariç) Türklerle, Türkiye'deki (İstanbul hariç) Rumlar mübadele edildiler. Bu çerçevede Türkiye'de İstanbul dışındaki Metropolitlikler de kapatıldı. Aynı şekilde Yunanistan'daki Batı Trakya hariç Selanik, Vodina, Florina ve Yanya gibi şehirlerdeki müftülükler de. Lozan'a göre sadece İstanbul, Kadıköy, Tarabya, Adalar ile Gökçeada ve Bozcaada Metropolitliği açılabilecekti. Peki ne oldu? AKP hükumetleri döneminde Lozan'a aykırı olarak Bursa, Kütahya ve İsparta'ya Metropolit atandı. Ayrıca 60'a yakın kilise açıldı. Buna karşılık Kurban bayramında Selanik müslümanları onlarca cami kapalı tutulduğu için Bayram namazını bir dernek dairesinde kıldılar. Bütün bunlara rağmen 3 Eylül 2016'da ise İzmir'e de 94 yıl sonra metropolit atandı ve İstanbul'dan gidenlerle ayin yapıldı. Şimdi soruyorum. Lozan'da mı kaybettik yoksa şimdi mi?

LOZAN'DA NE MI KAZANDIK.? BAĞIMSIZLIĞIMIZI VE TÜRKİYE'Yİ.

İlgili Haberler