Yüz binlerce Uygur Türk’ünü kamplara kapatan Çin ile iş birliği!

Yüz binlerce Uygur Türk’ünü kamplara kapatan Çin ile iş birliği!
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Doğu Türkistan’ın çöllerinde inşa edilen toplama kamplarında yüz binlerce Uygur Türk’ünü felakete mahkûm eden Çin ile yeni dönemde iş birliğine gideceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi Bakan Yardımcısı Gao Jianmin başkanlığındaki heyeti Beştepe'de kabul etti.

Doğu Türkistan’ın çöllerindeki toplama kamplarında yüz binlerce Uygur Türk’ünü felakete sürükleyen Çin ile iş birliği mesajları veren Altun, Çinli yetkililere, "Yeni dönemde Türkiye ve Çin'in yeni iş birliği felsefesine uygun şekilde medya ve iletişim alanında da çok yakın bir koordinasyon halinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Türkiye'nin tek taraflı bir dünya düzeni yerine, uluslararası hukukun esas olduğu çok taraflılığı savunduğuna işaret eden Altun, bu süreçte Çin'i her zaman en önemli paydaşlardan biri olarak değerlendirdiklerini aktardı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Altun, Türkiye ve Çin arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik alanlarında iş birliğinin artırılması noktasında devlet başkanları başta olmak üzere çok somut bir siyasi iradenin söz konusu olduğuna dikkati çekti.

İki dost ülke arasındaki güçlü iş birliğinin medya, iletişim ve kamu diplomasisi alanına da yansımasını arzu ettiklerini bildiren Altun, bu alanlarda karşılıklı birikimleri paylaşmanın ve somut projeler ortaya koymanın önemli olduğunu kaydetti.

“İŞ BİRLİKLERİMİZ ÖNEMLİ”

"Özellikle uluslararası alanda Çin'e ve Türkiye'ye karşı yürütülen kara propagandaların da yine ortak bir meselemiz olduğunu düşünüyoruz.” diyen Altun, “Bunlara karşı atılacak adımlar noktasında da iş birliklerimiz önemli olacaktır. Özellikle yürüteceğimiz ortak kamu diplomasisi faaliyetleri ve medya projeleriyle bu yersiz ve olumsuz propagandalarla mücadele edebiliriz. Hem dış gelişmeler hem de birbirimizle ilgili doğru haberlerin yapılabilmesi amacıyla medya temsilcilerimizin birbirleriyle sağlıklı ve nitelikli işlerde bir araya gelmeleri çok değerli.” ifadelerini kullandı.

“MEDYA MENSUPLARININ ZİYARETLERİ DÜZENLİ HALE GETİREBİLİRİZ”

Medya ve iletişim alanında Çin ile karşılıklı ziyaretlerin çok önemli olduğunu düşündüklerini belirten Altun, “Bu hususta çeşitli değişim programları gerçekleştirilebilir, özellikle medya mensuplarının karşılıklı ziyaretlerini bir takvime bağlayabilir ve düzenli bir hale getirebiliriz. Her iki ülkede basın ve enformasyon alanlarında mesleki bağlar kurmak için periyodik seminer ve çalıştaylar organize edebiliriz." diye konuştu.

Altun, İletişim Başkanlığı ile Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi arasında imzalanması gündemde olan "Basın ve Enformasyon Alanlarında İş Birliği ve Değişime İlişkin Protokol" sürecinin hızlandırılması talebini de iletti.

TRT heyetinin geçen Nisan ayında Çin'e gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde önemli iş birliği imkânlarının ele alındığını da hatırlatan Altun, Çin Medya Grubu ile TRT arasında ortak yapım anlaşmasına ilişkin sürecin başlatılmasını son derece olumlu gördüklerini aktardı.

“HER İKİ ÜLKEDE DE SİYASİ İRADE BUNU EMREDİYOR”

Bu işbirliği protokollerine, "karşılıklı kazanç" felsefesi etrafında yaklaştıklarının altını çizen Altun, "Yeni dönemde Türkiye ve Çin'in yeni iş birliği felsefesine uygun şekilde medya ve iletişim alanında da çok yakın bir koordinasyon halinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü her iki ülkede de siyasi irade bunu emrediyor." dedi.

İlgili Haberler