"Yüzde 0.9'luk büyüme Türkiye'nin sorunlarını çözmez"

"Yüzde 0.9'luk büyüme Türkiye'nin sorunlarını çözmez"
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, "Üretime yönelik bir büyüme olmadığı görülüyor. Bu büyüme stok artışından kaynaklanıyor. Kamu bankaları yoluyla piyasayı canlandırma girişimleri sonucunda bu rakam ortaya çıktı" dedi.

Mehmet AKGÜN / ANKARA

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, "Büyümenin reel bazda üretime dayalı olması gerekir, bunun göstergeleri de istihdam artışıyla ölçülür henüz böyle bir gelişme söz konusu değil. Bu büyüme zorlamayla, devlet kanalıyla harcamaların artırılmasına yönelik ve stok artışından kaynaklanan bir büyüme rakamıdır. Bu Türkiye'nin problemlerini çözücü bir gelişme değildir" dedi.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, Yeniçağ'a Türkiye'nin 3.çeyrekte 0,9 oranında büyümesini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin 2018'in son çeyreğinden itibaren can almaya başladığını ifade eden Paçacı, "Ekonomi 2018 son çeyreğinde yüzde 3, 2019 birinci çeyreğinde yüzde 2,4 ve 2019'un ikinci çeyreğinde de 1,5 küçüldü. Şimdi üçüncü çeyrekte 0,9'luk bir büyüme açıklandı. Üretime yönelik bir büyüme olmadığı görülüyor. Bu büyüme stok artışından kaynaklanıyor. Kamu bankaları yoluyla piyasayı canlandırma girişimleri sonucunda bu rakam ortaya çıktı" dedi.

Üretimde özellikle tarım kesiminde bir iyileşmenin söz konusu olmadığının altını çizen Paçacı, "Burada sadece devletin harcamalarının artması söz konusudur. Bu yapıda ki bir büyüme rakamının Türkiye'nin kalkınmasına bir katkısı, istihdama bir katkısı olmaz. Bu rakamlar Türkiye'nin yaşamakta olduğu krizden çıktığı anlamına da gelmez" ifadelerini kullandı.

İnşaat sektöründe ki küçülmeye de değinen Paçacı, "İnşaat sektörü aslında diğer sektörler gibi ciddi bir küçülme yaşamaya başladı. Piyasa da güven ortadan kalkınca inşaat sektöründeki satışlarda durdu. Dolayısıyla vatandaş önünü göremediği, geleceğe güven duyamadığı için herhangi bir gayrimenkule yatırım yapmayı da düşünmüyor. Büyümenin reel bazda üretime dayalı olması gerekir, bunun göstergeleri de istihdam artışıyla ölçülür henüz böyle bir gelişme söz konusu değil. Bu büyüme zorlamayla, devlet kanalıyla harcamaların artırılmasına yönelik ve stok artışından kaynaklanan bir büyüme rakamıdır. Bu Türkiye'nin problemlerini çözücü bir gelişme değildir" şeklinde konuştu.