Yüzyıl Savaşları...

6 saat 10 dakika müzakere edilen metne inanacak olursanız Güvenli Bölge için önemli adım atıldı. Şu andaki durum, çepçevre sarıldığımız şeklinde.

30 Ekim'de Suriye anayasasının şekillenmesi başlıyor. BM gözetiminde Cenevre'deki pazarlıklarda en büyük gelişme, katılımcı sayısının üçte bire inmesi. Daha önce bunların sayısı 150 olarak tespit edilmişti. Şimdi ise 49. Demek ki, daha az katılımcı olacak. Yani, oda ve yiyecek-içecek masrafı epey düşecek.

Önemli

Geleceği şekillendirme adına, Cenevre'deki tartışmalar küçümsenmemeli. Bugün Adana Mutabakatı'nın önemi akla geldikçe anayasa konusuna dört elle sarılmalı. Ortaya çıkacak anayasa Suriye başta tüm komşu ülkelerin hareketlerini de denetleyecek.

Herkesin üstünde birleştiği bir metnin hazırlanması değerli. Çözüm için, Soçi'deki gibi gazetecileri bir yere kapatmak da gerekli değil.

Benzeşen durum

Her ramazan ayı geldiğinde, eskiler hep tarihî Şehzadebaşı eğlencelerini hatırlar. Buradaki sinemalar, mesela Turan, Ferah vb.'lerdeki meddah ve ortaoyunlarından söz ederler.

Bundan çok sonraları film furyası başladı. En bitmezleri Gökler Hâkimi Gordon'un uyarlamaları idi. 33 kısımlık bu filmler dışarıdan ithaldi. İş bilir yapımcılarımız hızla "Bay Çetin"leri çektiler. -Baytekin'den esinlenme.- Hiç unutmuyorum bunların bir bölümünün çekimi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda yapılmıştı.

Gariban vatandaş, bir yakının kabrine çiçek bırakmaya gider. Aniden yıldırım düşer. Ortaya çıkan görüntü daha ilginçtir. Çetin'in üstü başı değişmiştir. O andan itibaren soba imalatçısı "tenekeci Şahin Usta" tarafından giydirilir.

Bu defa senaryodan kostüme birkaç adamın uyarlamalarını izledik.

Bitmez

Önünü göremeyen, gelecek hesabı yapamayan liderlerle, bu tip savaşların sonuçlanacağını mı sanıyorsunuz?

Bir tarafta petrodolar hesabı var. Diğer yönde silah pazarlama işi. Yemen'den Suriye'ye, Keşmir'den Çeçenistan'a kadar her türlü melaneti tezgahlıyorlar.

Aşil topuğu

Hatırlayın Avrupa'daki Yüzyıl Savaşları'nı. O da Hristiyanların bitmez tükenmez mezhep mücadelesiydi. Size şimdiden söyleyeyim, Suriye merkezli olan savaşın ömrü de hayli uzun olacak.

Truva savaşlarını ancak Aşil'i topuğundan vurarak bitirdiler. Peki bugünkünde hangi birini vuracaksınız? Nerelerinden?

Güvenli bölge veya tampon bölge adına ne derseniz deyin bu savaşın bittiğini ben göremem. Çocuklarıma nasip olur mu bilmiyorum. Arada en çok da Türkiye'nin canı yanar. Herkes kendini şimdiden buna göre hazırlasın.

1974'te hazırladığım sloganı tekrarlıyorum; "Güçlü Ordu, Güçlü Devlet."

Tam bu satırları yazarken TRT Müzik'te Yıldırım Gürses'in şarkısı başladı:

"İzmir benim, Van benim, Şeref benim, Şan benim"...

Sözümü tuttum

CNNTURK'te ağzından çıkanı kulakları duymayan bazı isimleri gördükçe sözümü yerine getiriyorum. Ekranı zaplayıp, başka yere kaçıyorum. En fazla da, bu tipleri niçin ekrana sürüyorlar, çözemiyorum.

Böylece NTV'nin Yakın Plan'ına geçtim. Bazı fikirler kafama uymasa bile, hiç olmazsa "tartışma adabı" var. Burhanettin Duran'ın söyledikleri, meşrebine uygun. Ancak tamamı seviyeli

Diğerleri

Ankara'dan katılan Salih Yılmaz, donanımlı. Rusya uzmanı. Siyasi satranç konusunda ışıklar saçıyor.

Prof. Dr. Mithat Baydur'un genelde doğruları ele aldığını söyleyebilirim. Hocanın en büyük artısı uzağı iyi seçebilmesi. Bir tartışma centilmeni. Televizyonlarda izlemekten mutlu olduğum kişiliklerden. Arada bir kısa devre yapsa da kabulüm.

Cim-Bom'da aynı şarkı

Bunca ciddi kaygı arasında Galatasaray'a zaman ayırmamak mümkün mü? Real Madrid önünde de PSG skorunu yaşattı; "0-1".

Sarı Kırmızılı taraftar ise bu yıl ilk defa bu kadar fazla tezahüratta bulundu.

Tek yol var

Fatih Terim'in başkan Mustafa Cengiz'i eleştirmeye hakkı var mıydı? "Gol umudu" diye transfer edilen Kolombiyalıyı ısrarla sahaya sürmesi için söyleyecek söz bulamıyorum. Yeterli kondisyonu olmayan bir futbolcuyu kadroya alması en büyük hatasıydı. Sonunda sakatlandı. Bu da mı başkanın suçuydu.

Sorumlu kim?

"Tek yetkili" hoca işlerin ters gittiği her dönemde olduğu gibi, kendisi dışında herkesi suçladı. Bu defa listesine Galatasaray seyircisini de aldı. Terim, bu tutumunu devam ettirirse yönetim ile birlikte kendini de götürür!

GÜNÜN SÖZÜ

Güzel hayat isteyen, güzel insan biriktirsin. Cemal Süreyya

 

Yazarın Diğer Yazıları