Zam provası!

"Sesle çizgiler ustası" Celal Şahin'in çok beğenilen ve plaklara kaydedilen hicivlerinden biri "Zam da zam"dı. "Ona zam, buna zam, şuna da zam" diye devam ederdi. Yaşı müsait olanlar, iyi hatırlarlar. Şimdilerde Avrasya Tüneli'ne yapılanı eklerseniz, işlem tamamdır.

Nitekim haber kanallarına aniden düşen artırım kimseye sürpriz olmadı. Vatandaş biraz da alışkanlığın verdiği tevekkülle, kabullendi. Sonradan birilerinin aklına 31 Mart seçimleri gelmiş olacak ki inkâra gidildi. "Avrasya geçiş ücretleri tabloda sehven yükseltilmiştir" açıklaması devreye sokuldu.

Şimdi bu sehvencilere sormak istiyorum. Zam hazırlığı yoksa, neden yeni tarife birden ortaya çıktı? Üstelik ilgili bölüme kim monte etti? Hani hep deriz ya "ateş olmayan yerden duman çıkmaz". Durum aynen bu.

Demek ki, birilerinin hızı kesilmemiş. Çalışmalarını sürdürüyorlar. Yani "kazıkları sivriltmeye devam ediyorlar". Yerel seçimler sonrası bu sehvenlerin seri halde gerçekleştiğini göreceksiniz.

Tarihten

İş zamma gelince hep Sırp yazar İvo Andriç'in eseri "Drina Köprüsü"nü hatırlarım. Nobel'li bu kitapta, Osmanlı'nın Sırpları yönettiği yıllar anlatılır. İçindeki bir bölüm kimse alınmasın ama günümüz Türkiye'sine benziyor:

"Ortalığı haraca kesen Sırp eşkıya sonunda yakayı ele verir. Paşa asın emri verir. Yeniçeriler haramiyi, infaz yerine götürmek için teslim alırlar. Adamın devamlı olarak 'şükürler olsun' demesi dikkat çeker. Yeniçerilerin başı dayanamayıp sorar; 'Niye şükredip duruyorsun, biraz sonra asılacaksın'. Eşkıya sadece 'Beterin beteri var' karşılığında bulunur.

Son durağa gelirler. Yağlı urgan boyna takıldığı an uzaktan dört nala bir ulak görünür. Bir yandan da bağırmaktadır; 'Durun, durun.' Paşanın yolladığı haberci 'Karar değişti. Kazığa vurulacak' buyruğunu getirir.

Ehil olmak

O yıllarda bu tip uygulamalar için işinin ehli kazıkçılar vardı. İlk işleme beş altın alırlardı. Yaşattığı her gün için ise katlanan ödemeler yapılırdı. Bunların en önemli yeteneği kazıklama sırasında hayati organlara zarar vermemeleriydi. Yaşattığı gün arttıkça, alacağı altınları siz hesap edin.

Kazıkçı gerekli hazırlığı yaparken, eşkıya bir süre önce kendisine 'Niye şükrediyorsun?' diye soranlara döner ve 'Gördünüz işte, beterin beteri var' diye söylenir."

Verdiğim örneği bize uygulamak istersem 31 Mart sonrası kazıklar, kıymık batırmaya dönüşebilir. Bizler de buna "Sehven razı oluruz".

Baba ilan ettiğimiz şarkıcı bestecinin dizelerinde olduğu gibi "Beterin beteri var. Haline şükret dostum"u topluca söyleriz...

***

Bozdağ hariç

Devlet Bahçeli, kırmızı çizgilerini teker teker kaldırıyor. Ak Parti'ye desteğini sınırsız hale getirmekte. Fenerbahçe tribünlerinin sloganı gibi; "Hep destek, tam destek".

Son taahhüt, Binali Yıldırım'dan boşalacak TBMM başkanlığına hangi Ak Partili uygun görülürse ona destek verecek. Konu Gece Görüşü'nde de tartışıldı. Tam aklımdan "Ya Bekir Bozdağ?" sorusu geçerken Murat Çelik ve Mehmet Şahin geçmişteki Bahçeli-Bozdağ kapışmasını hatırlattılar. Çok ustaca dillendirdiler; "Erdoğan da, Bozdağ'ı aday göstermez herhalde".

Bana göre de Bekir Bozdağ değil TBMM başkanlığı, önemli hiçbir görev için düşünülmez.

Seçmeler

CNNTURK'teki programda dikkat çeken birkaç tespitimi daha yayınlayacağım:

* MEHMET ŞAHİN: "Ak Parti, seçim kampanyasını aslında kendi belediye başkanlarını görevden alarak başlattı."

* ABDÜLKADİR SELVİ: "Gökçek, Özhaseki'ye zarar veriyor".

Selvi'nin diğer yanı, kendisini öve öve bitirememesi. Oysa söylediklerini kısa sürede tekzip etmesiyle ünlendi.

* GÜRKAN HACIR: "Ankara'daki iki kişilik yarış, üç kişiyle devam ediyor."

Hacır ayrıca HDP için kullandığı "Cıss parti" benzetmesinin patentini aldı.

Aynı yayından iki ayrı not daha vermek istiyorum. "Açıklama" kamuflajı altında mesaj yollayan yollayana. Bunların en başında Semih Yalçın gelmekte. İsmini mutlaka geçirtiyor. Gece Görüşü'nün patroniçesi Hande Fırat'ın bir başka görevi "İnternet medyasını yönetmek".

Binali Yıldırım'a yakıştırılan benzetmeyi de çok beğendim. Önce Paul Anka'nın şarkısı "One way ticket" denildi. Anında, ya da "Beş yıl AKBİL" denildi. Buradaki Anka'nın şarkısının anlamı -Tek yönlü bilet-. İstanbul'da çıkacak sonuç iki espriye de uygun.

GÜNÜN SÖZÜ

Gerçeğin tamamı, hata yaptıkça ortaya çıkar. Sigmund Freud

 

Yazarın Diğer Yazıları