Zarrab hakim karşısına çıktı

Zarrab hakim karşısına çıktı
New York'ta 13 ayı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, Salı günü Türkiye saati ile 21:00'de yargıç karşısına çıktı.

Zarrab’ın suçlandığı konularla ilgili olarak 27 Mart'ta tutuklanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da duruşmaya çıkarıldı.

Zarrab’ın kalmakta olduğu Metropolitan Cezaevi’nden, Brooklyn Cezaevi’ne aktarılan Atilla haki, Zarrab da lacivert renkli mahkum üniformaları ile duruşmaya çıkarıldı.

Duruşma sırasında Zarrab ve Atilla arasında herhangi bir diyalog yaşanmadı.

Zarrab’ın yüzüne karşı hakkındaki iddiaları okuyan Yargıç Berman, “Zarrab hakkındaki iddialar, eğer kanıtlarsa, çok ciddi suç” dedi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde dört ayrı suçlamadan yargılanan İran asıllı Türk işadamı, avukatları eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski Amerika Adalet Bakanı Michael Mukasey ile ilgili çıkar çatışması iddiasıyla yapılan duruşmada savcılık tarafından kendisine yöneltilen çok sayıda soruyu yanıtladı.

BRAFMAN: PARALARI İRAN ÖDEMİYOR

Yargıç Berman'ın, “Giuliani ile Mukasey'in ve onların bağlı olduğu hukuk büroların ücretlerinin, Reza Zarrab'ın dışında, İran mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi, ABD mi, ödüyor? Cevap evet ise, lütfen açıklayın” sorusuna Brafman, ücretlerin İran tarafından ödenmediği yanıtını verdi.

Brafman'ın ABD konusundaki yanıtı da bu dava dışında, ABD hükümetinin Giuliani ve Mukasey'in bağlı bulundukları firmaların bazı davalarında müşterisi olduğunu belirtti.

‘GERÇEK BİR ÇIKAR ÇATIŞMASI YOK’

Zarrab’ın avukatı Brafman, Yargıç Berman'ın, “Greenberg Traugrig firmasının hem Reza Zarrab hem de Türkiye hükümetini temsil ediyor olması etik bir problem değil mi? Bu değiştirilebilir mi? Davayla ilgili bilirkişileri ve kuralları belirtiniz” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Potansiyel bir çıkar çatışması ya da gerçek bir çıkar çatışması yok.”

Savcılık, Brafman'ın yanıtının ardından Yargıç Berman'a, “Bize göre bu konu yeterince açık değil; daha fazla delil görmek istiyoruz” dedi.

Brafmani Yargıç Berman'ın, “Giuliani Türkiye Cumhuriyeti ile Zarrab davasına ilişkin görüştüğünde Greenberg Traurig o görüşmede kimi temsil ediyor? Türkiye'yi mi, Zarrab'ı mı? Bu görüşmelerin avukat-müvekkil ilişkisinin özelliğini koruyabileceğini düşünüyor musunuz” sorusunu da ayrıntılara girmeden kısaca “Müvekilleri Zarrab” diye yanıtladı.

Brafman'ın yanıtına itiraz eden savcılık, “Bu ilişkide özellik korunamaz. Bu konuyu daha uzun konuşmak istiyoruz” dedi.

Brafman, Yargıç Berman'ın “Reza Zarrab, ABD ve Türkiye arasında meydana gelebilecek bir müzakerede, Giuliani ve Mukasey, Zarrab'ın aleyhine bir pozisyon alabilirler mi” sorusuna şöyle yanıt verdi:  “Bu konuda bir karışıklık göremiyorum.”

Zarrab'ın davası öteki soruların da yanıtlanması için 11 Mayıs'a bırakıldı.

ATİLLA ZARRAB DURUŞMASINA ÇIKMAK İSTEMEDİ

Atilla'nın avukatı Zarrab'ın 11 Mayıs'ta yapılacak yeni duruşmasına katılmak istemediklerini belirtti. Bu isteği değerlendiren Yargıç Richard Berman, Atilla'nın duruşmasının 18 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.

İlgili Haberler