Zarrab’a var, şehit eşine yok

Zarrab’a var, şehit eşine yok
"Önüne yatan" olmadığı için, şehidin Vietnamlı eşine vatandaşlık da şehit maaşı da yok.

Sözcü'nün haberine göre şehit eşine, sadece “Bekleme süresini doldurmadığı” için vatandaşlık ve şehit maaşı vermeyen Türkiye Cumhuriyeti, ABD’de “dolandırıcılık” suçlamasıyla tutuklanan Reza Zarrab’ın ailesine üç ay içinde vatandaşlık hakkı tanıdı. 

Reza Zarrab, babası ve kardeşine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, Reza’ya telefonda “önüne yatarım” dediği ortaya çıkan AKP’li eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in teklifiyle verildi. Zarrab ailesi, “istisnai kişiler” için Türk vatandaşlığı imkanı sağlayan yasa maddesi kullanılarak vatandaşlığa kabul edildi.

ZARRAB İÇİN “İSTİSNAİ” VATANDAŞLIĞIN ÖNÜNÜ AÇAN AKP, ŞEHİT EŞİNİ BU HAKTAN YARARLANDIRMADI

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde, “istisnai vatandaşlık hakkından” yararlanabilecek kişiler şöyle sıralanıyor;

Türk vatandaşlığını herhangi bir nedenle kaybetmiş olanların sonradan doğmuş reşit çocukları,

Bir Türk vatandaşı ile evli olanlarla, bunların reşit çocukları,

Türk soyundan olanlarla, eşleri ve reşit çocukları,

Bir Türk vatandaşı ile evlenme kararı ile Türkiye’de yerleşmiş olanlar,

Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren sosyal, ekonomik alanlarda veya bilim, teknik veyahut sanat alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş veya hizmeti geçeceği düşünülen kimseler,

Vatandaşlığa alınması Bakanlar Kurulunca zaruri görülenler

BABASI VE KARDEŞİ İLE VATANDAŞLIK ALDI; ÜSTELİK SADECE ÜÇ AYDA !

Reza ve ailesi, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in teklifi ve AKP’li Bakanların imzalarıyla, işte bu “istisnai haktan” yararlanarak, başvuru yaptıktan sonra sadece üç ay içinde Türk vatandaşlığı kazandılar.

Reza Zarrab’ın babası Hossein Zarrab ve ağabeyi Mohammad Zarrab, 24 Nisan 2013′te Türk vatandaşlığı için başvuruda bulundu. Tebriz doğumlu baba Zarrab ve Tahran doğumlu ağabey Zarrab, dönemin İçişleri Bakanı Güler’in teklifi, Bakanlar Kurulu’nun 22.07.2013 tarih ve 2013/5441 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığına alındı. Baba Zarrab, 69898…. No’lu TC kimlik numarasıyla Hüseyin Sarraf ismini kullanıyor. 1978 doğumlu ağabey Mohammad Zarrab’ın ise 69868…. No’lu TC kimlik numarasıyla Can Sarraf ismini aldı. Reza Zarrab ise Rıza Sarraf ismini seçti.

ŞEHİT EŞİ DE “İSTİSNAİ VATANDAŞLIK” ALABİLİRDİ; ANCAK ONUN “ÖNÜNE YATAN” OLMADI…

Şehit Polis Memuru Tansu Aydın’ın, Vietnam uyruklu eşi Vu Yhuy da, yabancı uyruklulara Türk vatandaşlığı imkanı sağlayan bu “istisna maddesinden” yararlanma hakkı var.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne göre, “Bir Türk vatandaşı ile, evlenmek kararıyla Türkiye’ye yerleşmiş olanlar” da, eğer İçişleri Bakanlığı teklif ederse, Bakanlar Kurulu kararıyla, gerekli süreyi beklemeden “İstisnai kararla” Türk vatandaşı yapılabiliyorlar.

Ancak Zarrab ailesi için işletilen bu hüküm, şehit eşi Vu Yhuy için işletilmedi.

Yhuy, eşi Tansu Aydın şehit düştüğünde, ancak iki aylık evliydi. Kendisine “istisnai” hüküm uygulanmayıp, normal hüküm uygulandı. Normal hüküm uyarınca, Türk vatandaşlığına geçmesi için, bir Türk vatandaşıyla 3 yıl evli kalması gerekli olan Yhuy da, ne vatandaşlığa geçebildi, ne de şehit eşinden gelecek özlük haklarından yararlanabildi.

AKP hükümetinin, Zarrab’a uyguladığı “istisna hükmünü”, Vu Yhuy’a uygulamaması nedeniyle de, Türkiye’den ayrılıp, Vietnam’a geri dönmek zorunda kaldı.

Oysa şehit eşi, eşinin ölüm haberini aldıktan sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’de kalmak istediğini açık ifadelerle beyan etmişti. Vu Yhuy, şehit eşinin Zonguldak’ta düzenlenen cenaze töreninde Budist inancına göre dua edip, ağıtlar yakmış, şehit eşi için de “ona sonsuza kadar eş olmaya söz vermiştim, öyle de olacak. onu burada bırakıp, ülkeme dönmeyi düşünmüyorum” demişti.