Zatürre aşısı yok en erken tarih 2021: İnsana verilen değer bu mu? Hani aşıda sorun yoktu? 15 günde bir 7 tane geliyor

Zatürre aşısı yok en erken tarih 2021: İnsana verilen değer bu mu? Hani aşıda sorun yoktu? 15 günde bir 7 tane geliyor
65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için büyük önem arz eden zatürre aşısında belirsizlik yaşanıyor. Aşı yaptırmak için sağlık ocaklarına başvuran kişilere aşı için en erken tarih 2021 olarak verilirken; 15 günde bir sadece 7 tane aşının geldiği belirtildi.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

Sonbaharla birlikte diğer virüslerin de etkili olacağını ve korona virüsle aynı belirtileri gösterdiği için sıkıntılar yaşanabileceğini belirten uzmanlar özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin zatürre aşısı yaptırmasını tavsiye ediyor. Ancak aşı olmak için sağlık ocağına başvuran vatandaşlara aylar sonrası için tarih veriliyor.

KARABORSAYA DÜŞTÜ

Şu an piyasada bulunamayan zatürre aşısının karaborsaya düştüğü, 350 TL'lik ilacın 1000 TL'ye yükseldiği, Eylül-Ekimde gelecek aşılar için her eczanede 200-300 kişilik isim listelerinin oluştuğu gelen bilgiler arasında. Ayıca bazı eczanelerin sırasını 1000 TL’ye satan kişiler olduğu da belirtildi.

ZATÜRRE NEDİR?

Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu), kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır.  Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

65 yaş ve üzeri olanlar,Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,  Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,Kronik alkon alanlar,Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,Kanser tedavisi olanlar,Sigara içenler,Organ nakli geçirenler,Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.

İlgili Haberler