Zelenski, yine rolünü mü oynuyor?

Zelenski, yine rolünü mü oynuyor?

Bir televizyon skecinde Cumhurbaşkanı rolünde oynarken Ukrayna Cumhurbaşkanı seçilen Zelenski, NATO''ya girmek için zemin yoklamaya başlayınca Rusya ile ABD''yi karşı karşıya getirmiş oldu. Gerçi Rusya, daha önceden Kırım''ı ilhak etmiş, Donetsk ve Lugansk''da ayrılıkçıları desteklemeye başlamıştı. Yine de Rusya için asıl sorun, Ukrayna''nın NATO ülkesi olmasıdır. Böyle bir durum olsaydı, Rusya hem Karadeniz''deki ağırlığını kaybedecek hem de böğründe NATO hançeri ile güvenliğini tehdit altında hissedecekti.

Zelenki, şimdi de sanki senaryosu önceden yazılmış rolünü oynuyor; ABD''nin kışkırtmasıyla ülkesini, Rusya ile savaş durumuna getirdi ve "Kazanacağız" diyor!

Oysa daha ilk anda Ukrayna''nın hava savunma sistemi vuruldu, ordunun haberleşme sistemi çökertildi...

***

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying''in "Asıl soru, Ukrayna çevresindeki sorunların ''asıl sorumlusu'' olan ABD''nin rolünün ne olacağı. Eğer birileri ateşe körükle gidiyorken diğerlerini ateşi söndürmek için gerekeni yapmamakla suçluyorsa bu sorumsuz ve ahlak dışı bir davranıştır" sözleri de dikkat çekiyor.

Hua, "ABD, NATO''nun beş genişleme dalgasına öncülük ederek Rusya''nın kapısına kadar geldiğinde, Rusya''ya verdiği güvencelere karşın stratejik silahlarını buraya konuşlandırdığında, büyük bir ülkeyi köşeye sıkıştırdığında ortaya çıkabilecek sorunları hiç düşünmedi mi?" dedi.

ABD, bu sorunları hiç düşünmemiş olabilir mi?

Zelenski, ülkesini Rusya''ya karşı ABD yörüngesine sokmaya çalıştı ama Biden, "Rusya vurdu, vuracak" demekten başka bir şey yapmadı. Biden bir de Rusya''yı Batı ile ticaret yapamaz duruma getirmekten bahsetti. Böylece Avrupa''yı kendisine mahkûm edecek... Merkel devam ediyor olsaydı, Almanya bu politikaya bir ölçüde direnirdi ama şimdiki Almanya liderliği henüz bir varlık gösteremedi.

***

Sovyetler Birliği''nin dağılmasıyla Rusya uzun süre zayıf kaldı. Putin, Rusya''yı tekrar toparladı ve tek kutupluluğa karşı tedbirler geliştirdi. Askeri teknolojiye yatırım yaptı ve sonuç da aldı. Şimdi, Rusya, NATO''ya karşı kendi güvenliğini sağlamak durumunda... Fakat kriz bölgesi, Rusya''nın Güneyidir; Amerika''nın Güneyi değil... ABD bunu hiç düşünmemiş olabilir mi?

ABD Rusya''yı kendi bölgesini savunmaya zorluyor ve meşgul ediyor. Savaş hazırlıkları, asker sevkiyatı, Putin''in "operasyon" dediği saldırılar, Rusya açısından şimdilik kazanç gibi görünse de sonuç farklı olabilir. Biden, uluslararası politikayı çok iyi bilen, uzun yıllar Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı yapmış bir kişi... O zamanlar, "Türkiye''nin etrafını ateş çemberine çeviririz" diye bir tehdidi de var! Bu tehditten sonra Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu üçgeni Türkiye için gerçekten de ateş çemberine çevrildi... Şimdi de Biden, şimdi Rusya''nın etrafında ateş çemberi oluşturamasa da en azından askeri üsler çemberi meydana getirmek istiyor; Ukrayna''ya, Baltık ülkelerine, Polonya''ya silah vermekten söz ediyor. Balkanlar''ın tamamında ise Amerikan üsleri var.

***

Putin ise her ne kadar istihbarat kökenli olsa da askeri kuvvet kullanarak sorunu çözmeye çalışıyor. Türkiye, güvenlik toplantısı ile Ukrayna sorunu karşısında bir hareket tarzı benimsemiş olmalı. Türkiye, öncelikle kendi güvenliğini düşünmek zorundadır. Yoksa Batı''nın eski taktiği Türkler ile Rusları savaşa tutuşturup zayıf düşürmektir. ABD ile Rusya ise hiç sıcak savaş yapmamıştır, bunu da unutmayalım.

Bu arada Montrö bildirisi yayınladılar diye emekli askerlere açılan dava devam ediyor ama onların Montrö ile ilgili söylediğini şimdi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da söylüyor...

Yazarın Diğer Yazıları