Zengezur koridoru ve İran'ın tatbikatı!

Zengezur koridoru ve İran'ın tatbikatı!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Anadolu Ajansı''na Karabağ Savaşı''nın sonuçlarını değerlendirirken "İmzalanan 10 Kasım bildirisinde açıkça belirtiliyor ki Azerbaycan''ın ana karası ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantı kurulmalıdır. Bu bağlantı sağlandı mı? Hayır. Bu bağlantıyı sağlamak için o kadar da büyük zamana ihtiyaç yok. Burada kara yolu mesafesi toplam 40 kilometre. Biz şimdi savaştan sonraki bir yılda 1000 kilometreden fazla yol yaptık hem toprak yol hem asfalt yol. Şimdi orada 40 kilometrelik yolun açılması büyük problem değil. Bu 1 ila 1,5 yılda yapılabilir. Fakat buna rağmen Ermenistan buna rıza göstermiyor. Müzakereler sonuçsuz kalıyor. Ermenistan, 10 Kasım bildirisinin şartlarını kabaca ihlal ediyor." dedi

***

Aliyev, savaş sırasında Türkiye''nin desteğini de hatırlattı ve "Türkiye bizim yanımızda olarak tüm dünyaya mesaj vermiş oldu ki ''karışmayın, müdahale etmeyin, Azerbaycan hak yolundadır. Eğer karışırsanız, müdahale ederseniz Türkiye''yi göreceksiniz.'' Bu elbette çok büyük üstünlük ve avantajdı" dedi.

Aliyev, Ermenistan''ın Türkiye ile diyalog kurmak istemesi konusunda, "Ermenistan anayasasında Türkiye''ye karşı toprak iddiası var. Bundan vazgeçmeliler. Ermenistan gibi güçsüz ve tamamen darmadağın edilmiş ülke, Türkiye gibi dev ülkeye karşı nasıl toprak iddiasında bulunabilir? Bu, psikolojik hastalığa benzeyen bir şeydir. Dolayısıyla bundan vazgeçmeliler. Azerbaycan''a karşı iddialarından da vazgeçmeliler." diye konuştu.

Aliyev, Azerbaycan ana karası ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında Zengezur''dan geçecek ulaşım koridorunun Ermenistan ile ilişkilerin kurulması için şart olduğunu kaydederek "Elbette bir şarttır. Çünkü 10 Kasım bildirisinde bu belirtiliyor. Ermenistan bu yükümlülüğü aldı. Eğer bu yükümlülüğü icra etmezse o zaman hangi normalleşme söz konusu olabilir?" diye sordu.

***

Aliyev, İran''ın sınırdaki askeri tatbikatına da tepki gösterdi ve "Sınırımızın yakınlarında yapılan askeri tatbikat çok şaşırtıcı bir olay. İlk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Neden işgal döneminde o bölgede tatbikat yapılmıyordu? Ermenilerin Cebrayıl, Zengilan ve Fuzuli''de olduğu dönemde neden tatbikat yapılmıyordu? Neden biz bu toprakları kurtardıktan sonra, 30 yıllık esaret ve işgale son verdirdikten sonra bu yapılıyor?" dedi.

Aliyev''in İran tatbikatı ile ilgili açıklamasına, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "İran Devrim Muhafızları''na bağlı Kara Kuvvetleri''nin ülkenin kuzeybatısında tatbikat düzenlemesi egemenlik meselesidir ve tüm bölgenin barış ve istikrarı için yapılmaktadır" diye cevap verdi.

***

Aliyev, Türkiye için de hayati derecede önemli olan konularda açıklama yaptı ama Türkiye''de medya, küresel dayatmaların temsilcisi gibi ana karnındaki bebeklerin de aşılanması için olağanüstü çaba sarf etmekten veya siyasi tartışmalardan bu konuya girmedi! Bu sebeple, Aliyev''in Zengezur koridoru hakkında verdiği bilgileri ve İran''ın tatbikatı konusundaki sözlerini bilginize sundum.

Zengezur koridoru, Türkiye ile Türk Dünyası arasına doğrudan kara yolu bağlantısı kurmak demektir. İran, bu bağlantının kurulmasına mı karşıdır ki o bölgede tatbikat yaptı?

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Karabağ savaşından sonra anlaşmaya varılmasına rağmen Zengezur koridorunun hala açılmaması üzerinde duruldu mu? "Görüşme, olumlu geçti" deniliyor ama...

Yazarın Diğer Yazıları