Zeugma’nın ‘gönüllü gençleri'ne tarihi ortamda müzecilik deneyimi

Zeugma’nın ‘gönüllü gençleri'ne tarihi ortamda müzecilik deneyimi
Zeugma Antik Kenti’ndeki kazılara katılan 20 gönüllü genç tarihi ortamda müzecilik deneyimi yaşama imkanı buluyor.

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklar tarafından beraber yürütülen proje kapsamında 20 üniversiteli genç, Zeugma Antik Kenti''nde yapılan kazılar sonucunda elde edilen eserlerin sergilendiği Zeugma Antik Müzesi’ndeki çalışmalara katılıyor.


"Çingene Kızı" mozaiği başta olmak üzere bünyesinde barındırdığı eserlerle dünyaca tanınan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi''nde yürütülen çalışmalara katılan genç gönüllüler, hem müzeciliği öğreniyor hem de tarihi atmosferde deneyim kazanıyor.

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş birliğinde yürütülen "Genç Gönüllüler Projesi"ne dahil olan üniversiteli 20 genç, Zeugma Antik Kenti''ndeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan çok sayıda eşsiz esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi''ndeki çalışmalara katılıyor.

Uzmanlar eşliğinde müzeye kazandırılan eserlerin kayıt, fotoğraflama, belgeleme aşamalarını titizlikle yürüten katılımcılar, dünyanın en büyükleri arasında gösterilen ve ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran müzedeki çalışmalara katılmanın heyecanını yaşıyor.


"MÜZEMİZ ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP"

Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, Zeugma Mozaik Müzesi''nde gönüllü olmak isteyenlerden yoğun başvuru aldıklarını söyledi.

Geçen yıl başlayan projeye Türkiye''nin yanı sıra Endonezya, Kanada ve ABD''den gelen öğrencilerin katıldığını aktaran Çomak, şunları kaydetti:

"Müzemiz uluslararası önemde. Bu arkadaşlarımız müzeciliğe gönül vermiş ve özellikle Zeugma Mozaik Müzesi''ndeki muhteşem eserleri görmek ve bu atmosferde çalışmak istiyor. Gönüllüler, kazı çalışmalarına da katılıyor. Müzeciliği, kültür, sanat ve turizmi sevmelerini amaçlıyoruz. Müzeciliği görmeye çalışıyorlar. Müzede neler yapılıyor? Müzelerin sadece ziyaretçilerin geldiği bir mekan olmadığını görüyorlar. Müzelerin içerisinde farklı çalışmalar yürütülüyor. Kültürel ve sanatsal yönleri gelişiyor."

Çomak, katılımcıların müzedeki çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Gönüllü gençlerin, bir eserin müzeye getirilmesinden sergilenmesine kadar süren işlemleri öğrenerek uyguladığını anlatan Çomak, "Arkadaşlara, fotoğraflama, envanter, eser fişlemesi, eserlerimizi terminolojik, tipolojik anlamda öğretiyoruz. Arkadaşlarımızın çoğu öğretmen adayı ve gelecek nesillerin müze ve tarih anlamında eğitilmesine katkı sağlayacak" dedi.