Ziron nedir ve nasıl yapılır?

Ziron nedir ve nasıl yapılır?
Doğu ve Karadeniz bölgelerinde sıklıkla kullanılan tariflerden olan Ziron yemeği, yufka ve kıyma üzerine yoğurtlu sos dökülmesiyle hazırlanıyor. Peki Ziron nasıl yapılır? İşte en kolay ziron tarifi...

Ziron, Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılan ve yörelere göre silor, siron ya da sırın olarak da adlandırılan hazır yufka ve kıymayla pratik olarak hazırlanabilecek leziz bir yemektir.

Geçtiğimiz yıl internetten en çok aratılan yemek tariflerinin başında gelen ziron, pratik ve lezzetli bir tarif arayanlar için birebir...

Kullanıcıların “nasıl yapılır?” başlığı altında en çok aradıkları tariflerin başında gelen ziron yemeğinin en kolay hazırlanış tarifi detayımızda... 

İşte “Ziron nasıl yapılır?” diye merak edenler için en kolay ziron tarifi

Ziron için malzemeler

- 3 adet yufka

- 500 gram orta yağlı kıyma

- 2 adet kuru soğan

- Tuz

- Karabiber

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 750 mililitre tavuk suyu

- 2 su bardağı yoğurt

- 2 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Ziron yemeğinin hazırlanışı

Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup soğanı küçük doğrayıp kıyma ile beraber suyunu çekene kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.

Yufkalarınızı ikiye katlayıp üst üste dizin. 3-4 parmak genişliğinde bir rulo yapın. Sonra bu ruloyu yine 3 parmak genişliğinde dilimlere ayırarak küçük yufka ruloları elde edin. Bunları kesik kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Kızardıklarında aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaklar.

Ziron (siron, silor, sırın) tarifi (en kolay yöntem)

Fırından çıkardığınız yufkaların üzerine tavuk suyundan gezdirip hafifçe yumuşamasını sağlayın. Kavurduğunuz kıymayı da yufkaların üzerine yayın.

Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın. Kıymaların ve yufkaların üzerine yoğurdu gezdirin. Bu esnada tereyağını kızdırın. İçine pul biber ve naneleri ekleyin. Hafifçe yakıp yoğurdun üzerini bu yağla süsleyin. Ziron hazır! Bu yemeği kıyma yerine haşlanmış tavukla da yapabilirsiniz.

Artvin usulü ziron nasıl yapılır?

Ziron tarifi (Artvin) için malzemeler

- Yarım kg. süzme yoğurt

- 1 bardak su

- 4-5 diş sarımsak

- 200 gr. Tereyağı

- Tuz

- 1 paket ziron


Ziron Tarifi (Artvin) Yapılışı

- Hazır olarak ziron satılıyor, alabilirsiniz. Dilerseniz yufkayla kendiniz de yapabilirsiniz.

ziron-tarifi.jpg

Ziron tarifi (Artvin) hazırlanışı

- Süzme yoğurt çırpma teliyle çırpılır. Sarımsaklar ezilir ve eklenir.

- Zironlarımızı borcama dizeriz ve üstüne sıcak su ilave ederiz bol miktarda fırında çekmesi beklenilir.

- Sonra yoğurt karışımımız dökülüp tekrar 5 dk fırına verilir.

- Çıkardıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı, pul biber, nane dökülür ve servis yapılır.