Zor maçlar, kolay maçlar

Müsabakalarda hakem yönetimleri, hepsi aynı kategoride yönetilmez. Maçları değerlendirdiğimizde 1- normal maçlar, 2- güç maçlar diye sınıflandırılır. Normal karşılaşmalar, hakemi zorlamayan, ölçülü ikili mücadeleler, dürüst oyun tarzı, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerin meydana gelmediği, centilmence oynanan maçlardır. Güç müsabakalar ise şiddetli ikili mücadeleler, ihtilaflı pozisyonlar, tabii ki derbiler, düşme kalma müsabakaları, iyi niyetli olmayan futbolcular, göğsüne gelen kola sanki yüzüne vurulmuş gibi rol yapanlar, rakibine sarı kart göstertmek için Fair-Play dışı hareketleri içeriyor. Şimdi VAR devrede. O da yakalasa müdahil olamıyor. Bu tür maçları ayırmak, oyun karakterini çözmek, müsabaka hakemine düşmektedir. Böyle maçları yönetecek hakemler, müsabakadan önce yönetim tarzını belirlemelidir. Bazen de hakemin kolay kategorisine koyduğu müsabakalar da verilen yanlış kararla birden zorlaşır. Tıpkı günlük güneşlik havanın, birden gök gürültülü şimşekli bir havaya dönüştüğü gibi. Rakibi sakatlandığında topu taca atan centilmen oyuncu, sportmenlik gösterisi bitince hakemi aldatıp haksız bir penaltı almak için ceza alanında kendini yere atması, rakibinin kart görmesi için yaptığı artistik hareketler hep görülmektedir. Bunları çözecek hakem, her maça yüksek bir konsantrasyon ile çıkmalı, erken kart göstermeyeyim yerine kuralın emirlerini yerine getirmeyi düşünmeli. 1. dakikada da kart çıkabileceğini akıldan çıkarmamalı. Takdir hakları her hakeme göre değişken olmamalıdır.

DG Sivas-EY Malatya

Abdülkadir Bitigen

Demir Grup Sivas'ın 1. golü netti, itiraz gereksizdi. İyi bir yönetim gösterdi. Taç atışlarındaki hataları gözardı etmeyişi artısıydı. Diğer hakemlerde bunu pek göremiyoruz.

Trabzonspor-Akhisarspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Fauller ve kartlarda standardı yakalayamadı. Devamlı itirazlara duyarsız kaldı. Trabzonspor lehine penaltı kararı verdikten sonra VAR'a gidip incelemesine rağmen kararında ısrarı yanlıştı. Abdülkadir süratli geldiği için Lopez'in topa vurduğu anda takılıp düşüyor. Penaltı kararı doğru değildi.

MKE Ankaragücü-Bursaspor

Serkan Çınar

İki dost takım MKE Ankaragücü ve Bursaspor'un, puanları ve üzüntülerini paylaştığı müsabakadaki yönetimi geçer not alır.

M. Başakşehir-Fenerbahçe

Hüseyin Göçek

Haftanın en önemli müsabakasında 90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim sergiledi. Ele çarpmalarda kuralın emirlerini doğru uyguladı. Medipol Başakşehirli Robinho'nun Serdar Aziz'in ayağına basışında kasıt yok, pozisyon icabıydı ama sarı kart verilebilirdi. Arda'nın oyundan çıkmadan bir dakika önce en az sarı kartlık ihlali vardı.

A. Alanyaspor-BB Erzurumspor

Mete Kalkavan

Aytemiz Alanya'nın golü VAR'dan ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Efecan'ın içinde bulunduğu Alanya lehine iki penaltı çalındı. İkisi de penaltı değildi. Ayrıca Erzurumspor'un kazandığı penaltı da bana göre yanlıştı.

Göztepe-Kasımpaşa

Koray Gençerler

6 puanlık önemli bir müsabakada, bazı sarı kartları çıkarmasa da neticeye tesir eden bir hatası yoktu. Göztepe seyirci desteğine rağmen bu defa da kazanamadı. Düşme potasında kaldı.

Ç. Rizespor- İM Kayserispor

Halis Özkahya

İstikbal Mobilya Kayserisporlu Sapunaru'nun çelmesinde Çaykur Rizespor lehine verilen penaltı doğru karardı. Çaykur Rizespor'un net galibiyeti ile biten müsabaka hakem için zor değildi.

Beşiktaş-A. Konyaspor

Ali Palabıyık

Bazı kartlar çıkmasa da gollü geçen müsabakada geçer not alır. 1. Atiker Konyaspor golü öncesi, Burak'a yapılan faule inanmadı ve vermedi. Haziahmetovic'e son dakikada Necip'in yaptığı hareket çelmeydi. VAR da oyuncunun oyuna devamı nedeniyle devreye giremedi. Görülse penaltıydı.

Galatasaray-Antalya

Arda Kardeşler

Bazı sarı kartları göstermese de, uzun süre 1-0 devam eden müsabaka farka gidince kolaylaştı. 90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları