Gıda ürünlerinin röntgeni çekilecek

Gıda ürünlerinin röntgeni çekilecek
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ndeki bir ekip, gıda ürünlerinde oluşan ve gözle görülmeyen toksiklenmeyi belirleyebilen cihaz geliştirdi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan, incir, fındık, fıstık gibi gıdalarda küflenmeye bağlı olarak bazı toksik maddelerin sentezlendiğini, bunların tüketilmesinin sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. İhraç edilen ürünlerin bir kısmının toksiklenme nedeniyle iade edildiğini belirten Kalkan, bunun için bir proje geliştirdiklerini söyledi. İncir ihraç eden bir firmayla yaptıkları iş birliği ile “Hiperspektral Görüntüleme Sistemleri” adını verdikleri cihazı tamamladıklarını dile getiren Kalkan, “İnsan gözünün görebildiği ve göremediği dalga boylarında görüntüsünü alarak bu incirlerin ayıklanmasını yaptık. İncirin içerisindeki küflenmenin dışarıdan görünmesi mümkün değil. Geliştirdiğimiz cihazla bir nevi incirlerin röntgenini çekiyoruz” dedi.