Akrep etmez askerin askere ettiğini

Generaller, amiraller ne zaman tek sıra halinde hapishane yolunu tutsa benim gözlerimin önünde hemen suratı karartılmış bir “paşa rütbeli” siluet canlanır!..
Nedeni şu: Bu general, amiral mangasını cezaevi yoluna koyan gazeteci Mehmet Baransu’dur.. Baransu’nun yayınladığı belgeler.. Gazeteci bu belgeleri kendisine Genelkurmay’daki dostlarının aktardığını söylüyordu..
Hatta “orgeneral emeklisi” rütbeli dostlardan bahsediyordu!..
Şimdi adını veremem, “Ergenekon” dan sanık edilen bir üst rütbeli ile biraz sohbet edebilmiştim..
Kendisine arkadaş, okuldaş olan bir komutanından öfke ile söz ediyordu ve..
“Kendisine, beni niye sattın?!!” diye sordum demişti..
Muhatabı, boynunu bükmüş;
 “Sana değildi, ....için yaptık sana da piyango vurdu!..” demiş..
Husumet duyduğu “paşa” ile rütbe çekişmesi yüzünden kanlı bıçaklı olduklarını öğrenmiştik!..
Nereden aklımıza geldi bu durumlar..
Paşaların belalısı Mehmet Baransu, yeni bir yazısında Aytaç Yalman’dan bahsediyor..
Aytaç Yalman kim.. 2003’ün yani o dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı.. Baransu, Yalman’ı “darbeyi önleyen paşa” olarak takdim ediyor..
Şöyle diyor: “.. dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman hiç konuşmadı. Yalman, “Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo” adı altında Balyoz Darbe Planı’nı yapan dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’a ilk uyarı emrini seminerden aylar önce yaptı. 6 Ağustos 2002 tarihinde 1. Ordu’ya gönderdiği yazıda 1. Ordu Komutanlığı’nın 2003 yılı harp oyunu semineri programından çıkartılmasını ve Mart ayında yapılacak seminerde bir yıl önce yapılan Egemen Harekat Planı’nın genişletilmesini emretti. Emirde bahsedilen Egemen Harekat Planı ise Yunanistan’la olası bir savaşı öngören bir harp oyunuydu.
Orgeneral Yalman, Ağustos ayında verdiği bu emirle yetinmedi. 2 Kasım 2002 tarihinde “Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo”nun Mart ayındaki seminerde görüşülmeyeceğini bir kez daha emretti. Yazı aynı gün 1. Ordu’ya bağlı tüm birliklere gönderildi. Balyoz Darbe Planı’nın masaya yatırılacağı bu senaryonun ileri bir tarihte oynanmasını, bunun yerine Egemen Harekat Planı’nın gündeme alınmasını emretti...”
Bildiğim kadarı ile Yalman Paşa, şimdilerde Cumhuriyet’te falan entelektüel düzeyde sanatsal yazılar yazıyor..
Kendileri “Ergenekon kapsamında” sorgulanmıştı.. Sorgusunda şöyle demişti: “Günlüklerden haberim yok. Özden biraz hayalperesttir.”
Sabah gazetesinde muhabir Ceyda Karaaslan’ın haberine göre Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven kod adlı darbe planlarıyla sorgulanan eski Orgeneral Aytaç Yalman, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen “Darbe Günlükleri” nin hayal ürünü olduğunu belirtiyordu..
İstanbul Başsavcılığı tarafından 10 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakılan Org. Aytaç Yalman’ın savcılara tanık sıfatıyla verdiği ifadede Org. Hilmi Özkök’ün darbe planı iddialarını kendisiyle paylaşıp paylaşmadığı sorulduğunda, “Hayır. Sayın Özkök bana darbe planı iddialarıyla ilgili hiçbir şey sormadı” cevabını vermiş..
Baransu “Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ün darbeyi birlikte önlediklerini” yazıyor..
Yansıyan bilgiler böyle.. Yani o dönemde iki üst komutan “darbecilerin oyununu” bozmuş..
Nasıl bozmuşlar, ayrıntısı ile bilmiyoruz.. Bildiğimiz, gördüğümüz şalak mallak olan bir komuta heyeti..
Bir de Mehmet Baransu’nun sözleri..
“Bilgileri bir orgeneralden aldım!..”

Yazarın Diğer Yazıları