Akyol: “Türkeş’in başkanlık için tek bir cümlesi yoktur”

Akyol: “Türkeş’in başkanlık için tek bir cümlesi yoktur”
Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol ‘evet-hayır’ tartışmalarını kaleme aldığı yazısında “Alparslan Türkeş’in başkanlık için tek bir cümlesi yoktur” dedi.

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Taha Akyol, bugünkü köşe yazısında MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in başkanlık ile ilgili tek bir açıklamasının olmadığını söyledi.

AKP’de siyaset yapan Tuğrul Türkeş’in babasının konuşmalarını “evet” amacıyla kullanmasını eleştiren Akyol’un köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

“TÜRKEŞ VE MHP

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş MHP’de iken başkanlık sistemi için “akla ziyan” demişti…

Şimdi Alparslan Türkeş’in “tek başkan, tek meclis…” diyerek başkanlık sistemini öven konuşmasını evet propagandası için kullanıyor.

Merhum Türkeş’in “9 Işık” adlı kitabında yer alan o konuşması 9 Haziran 1973 tarihlidir, 44 yıl öncesine aittir! Özellikle 12 Eylül’den sonra Türkeş’in başkanlık sisteminden bahseden tek cümlesi yoktur, aksine “parlamenter demokrasi” vurgusu vardır. Kitabın yeni baskılarında 44 yıl önceki o konuşması olduğu gibi kalmıştır. Hatta Devlet Bahçeli parlamenter sistemi savunurken şöyle demişti: “Merhum Başbuğumuz iktidarın bu kadar hırslı ve inatkâr tavrını görmüş olsaydı, 9 Işık kitabından o bahsi çıkarırdı, o faslı çıkarırdı. Yani parlamenter sistemi daha güçlü savunma ihtiyacı hissederdi!” (11 Aralık 2012)

Bugün Bahçeli aksi görüşte…

Siyasette “gerçek” ne kadar değişken! Propaganda ne kadar becerikli!”
 

AKYOL, TÜRKEŞ’E EN YAKIN İSİMLERDEN BİRİYDİ

1980 öncesinde MHP’de siyaset yapan ve kaleme aldığı makaleleriyle tanınan Taha Akyol, MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’e en yakın isimlerden biriydi. 80 darbesi sonrasında aktif siyaseti bırakan Akyol, basın sektöründe kariyerine devam etti.

İlgili Haberler