Ali’ye söylenen ağıtları dinlerken

Türkiye’de bir çok insan, o ağıtları dinlerken gözyaşlarını tutamamıştır. Hele Magusa türküsü... İnsan dinlemeye dayanamıyor.

 


***

 


Şarkılar yaptılar, danslar ettiler, yer sofrasında oruç açtılar, teravihe gittiler, yaralandılar, öldüler, sakat kaldılar...
   Başka bir nesil bu çocuklar. İstiklal savaşındaki Galatasaray ve Vefa liselilere, tıbbiyelilere de benziyorlar ama kendilerine has bir cevherleri var. Gaz bombasına, kurşuna, sopaya, copa dayanıyorlar.  “Sık bakalım” diyorlar.  “Gazına, copuna, tekmelerin hasına eyvallah”  diye tatlı tatlı dalgalarını geçiyorlar.
Arkadaşları ölüyor, cenazeyi götürecekler, engelleniyorlar. Evlerin içine kadar gaz bombası, hem de iftar saatinde atılıyor. ABD uçakları da Bağadat’ı sabah ezanında vurmuştu. Amerikan askerleri, postallarıyla camiye girip resim çektirmişlerdi. 1 milyon kadına saldırmışlardı. Başbakan da onların başarıları için dua etmişti. Başbakan hala başörtülü kızlara hakaret ediyorlar diyor, utandım dinlerken, dinleyemedim. Bu başörtüsü istismarı daha ne kadar sürecek!

 


***

 


Bizim Koca Mustafa Paşa ki sessiz, kendi halinde bir semttir. Orada halk meclisleri toplanmaya başlanmış. Zaten birkaç yürüyüşlerini köydeki evimize gelmeden önce görmüştüm.
20 kadar adam bıçaklarla ve sopalarla saldırmış. Ertesi akşam, devrimci Müslümanlar ve başka semtlerden gelen direnişçilerle müthiş bir kalabalık oluşmuş. Yeryüzü sofrasında yine iftar yapılmış, ama o sopalı adamlar sopalarına Obama’nın beyzbol sopasına güvendiğinden daha çok güveniyorlar ki o güzel forumu ve neşeyi bozdular. İnsanlar korkmadılar, tıpkı Hatay’dakiler gibi. Daha kalabalıklaştılar ama temkinli davranmak üzere dağılma çağrısı yaptılar. Yoksa Samatya sahiline inip yürüyeceklerdi.
Gençliğin içine bu cesaret girdi bir kere. Her biri kendini kahraman hissediyor ve öyleler. Bu ruh halini yenemezsiniz. Kahramanlık denen şey budur ve milletlerin tarihlerinde çoktur.
 Ali’nin arkadaşı, Antakya’dan çıktı, 10 şehir aşarak bisikletiyle Anıtkabir’e gitti. Konuşurken o kadar anlamlı şeyler söyledi ki! Memleketi parça parça bölüyorlar dedi. Her şeyden haberleri var.

 


Bu nasıl müslümanlık!

 


Ünlü bir mebusları var. Ana avrat küfür ediyor. Meclis’in seviyesini hiç düşemeyecek kadar düşürdü. Kamer Genç’e yapmıştı ilk sövmeyi, şimdi kadın muhabirlere yaptı. Aynı müstehcenlikte. Aklı başka şeye ermiyor herhalde. Ona hatırlatalım: Kuran-ı Kerim, fuhuş konuşmayı haram kılmıştır. Edepten, terbiyeden, kaliteden geçtim, günahtır günah!

 


Polisler neden intihar ediyor

 


İşte bu yüzden intihar ediyorlar. Bir insan, aç susuz, az bir şeyle yetinerek yaşamaya çalışır, ama vicdan, edep, terbiye, ahlak gibi insanı insan yapan manevi direklerin, yıkılıp gittiğini, darma duman olduğunu görünce bir ağaç gibi içinden yıkılır, çürür, ölür.

Yazarın Diğer Yazıları