Amerika Suriye'de kalacak Türk-Rus iş birliği sürecek

Amerika Suriye'de kalacak Türk-Rus iş birliği sürecek
Washington yönetiminden yetkililer, Amerikan güçlerinin Suriye'nin doğusunda bulunma amacının IŞİD militanlarının ve Suriye hükümet güçlerinin petrol yataklarına erişimini engellemek olduğunu kaydediyor.

Washington yönetiminden yetkililer, Amerikan güçlerinin Suriye'nin doğusunda bulunma amacının IŞİD militanlarının ve Suriye hükümet güçlerinin petrol yataklarına erişimini engellemek olduğunu kaydediyor. Suriye'nin doğusundaki gelişmeleri aktaran uzmanlar "ABD'nin şu noktada Suriye konusunda Türkiye'ye güvendiğini sanmıyorum, özellikle de Türkiye Rusya'yla işbirliğini giderek arttırdığı göz önüne alınınca" diye konuşuyor.

Son haftalarda Suriye'nin doğusundaki askeri varlığını pekiştiren Amerika, başını terör örgütü PKK/YPG'nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) takviye ekipman gönderiyor. ABD'nin bir süre daha Suriye'nin doğusunda kalmaya devam edeceği savunuluyor. Kimi uzmanlara göre, Washington'daki dar bir çevre, Türkiye'yi Rusya, İran ve Suriye rejimi karşısında bir denge unsuru olarak öne sürmesine rağmen Türkiye, Rusya ve İran'la iş birliğine devam edecek.

Suriye'de muhalif tarafların yanında yer alan Türkiye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya, bu ayın başında Rus ordusunun yardım ettiği Şam hükümetinin, militanların elindeki son kale olan İdlib'e yönelik saldırısını durduran bir anlaşmaya varmıştı. Konuya yakın uzmanlar, "Erdoğan sadece İdlib üzerinde anlaşmak için değil, aynı zamanda Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin elindeki petrol yatakları önerisini getirmek için hemen Putin'e yöneldi. Bu, Orta Doğu'da egemenlik arzuları besleyen Rusya ve İran'ı kontrol altına almak için Amerika-Türkiye ekseninde planlar kuran Washington'daki bazı çevreler için bir alarm zili olmalı" diyorlar.

Uzmanlar ayrıca, "Erdoğan hükümeti, Suriye'deki Kürtler'in kendi kendilerini yönetme kapasitesi geliştirmesini Türkiye'nin varoluşuna yönelik bir tehdit olarak görmeye devam ettiği sürece Ankara, Moskova ve Tahran'la, Washington ve Suriyeli müttefiklerinin zararına olacak anlaşmalar yapmak için bahane aramaya devam edecek" savını ortaya atıyor.