Asparagas kelimesinin mucidini tanıyor musunuz. Bilgi yarışmalarında karşınıza çıkabilir

Asparagas kelimesinin mucidini tanıyor musunuz. Bilgi yarışmalarında karşınıza çıkabilir
Hürriyet Gazetesinde Yurdaer Acar ve Yener Tuğrul’un “Amerikalı kız Türk sevgilisiyle bir gecekonduda yaşıyor” başlığıyla 1963 yılında yayımladığı bir haber sonrası 'asparagas' kelimesi Türkiye'de kullanılmaya başlandı. Haber ve içeriği, halk arasında büyük sansasyon yaratırken gerçekleri ortaya kişi Akşam Gazetesi'nde çalışan gazeteci Celalettin Çetin oldu.

Arka Güverte''de yer alan habere göre, 1963 yılında ortaya çıkan asparagas kelimesinin çıkış noktası herkesi şaşırttı. O dönem Hürriyet Gazetesi''nde yayımlanan bir haberdeki gerçekleri Akşam Gazetesi''nde çalışan gazeteci Celalettin Çetin ortaya çıkardı.

İŞTE ASPARAGASIN ÇIKMA NEDENİ OLAN O HİKAYE:

O dönemin çok satan büyük gazetesinde, birinci sayfadan resimli olarak büyük bir aşk hikayesi anlatılır. Habere göre, Türkiye’ye Amerika’dan kesin dönüş yapan Yaşar’ın, büyük aşk yaşadığı Amerikalı zengin bir ailenin kızı olan Betty de, onun hasretine dayanamayıp arkasından gelir.

Ancak, hem Betty, hem de Yaşar aileleri tarafından ret edilir. Bebek sırtlarında sığındıkları barakaya, Asparagas adını verirler. Bu ismi de barakanın ön yüzüne yazarlar. Gazetedeki resimde, barakanın önünde bulaşık yıkayan Betty, bir kenarda da Gitarı ile ona aşk şarkıları söyleyen Yaşar vardır.

Haberin başlığı ‘’Amerikalı kız Türk sevgilisiyle barakada yaşıyor’’ şeklindedir. Haber ve içeriği ile halk arasında büyük sansasyon yaratır.

TUTARSIZLIKLARI FARK ETTİ

Celalettin Çetin Akşam gazetesinde çalışmaktadır. Haberde bazı tutarsızlıkları fark edince, bu büyük aşkı araştırma kararı alır. Bebek sırtlarında denilen Asparagas adlı barakayı, Etiler’de Krizantem sokakta bulur.

Barakanın boş bir konteyner olduğunu gören Celalettin Çetin, mahalle halkı ile de konuşmak için bir kahveye girer. Kendisini gazeteci olarak tanıttıktan sonra, barakanın sakinlerinin nerede olduğunu sorar. İşte o anda olanlar olur.

"BURAYI AŞK YUVASI YAPAN SİZ DEĞİL MİSİNİZ"

Kahvedekiler birden ayaklanarak Celalettin’in üzerine yürür. Onu yaka paça dışarı çıkarırken, ’’Burayı aşk yuvası yapan siz gazeteciler değil misiniz? Hani Yaşar nerede, hani Beti nerede?. Defol mahallemizden’’ diyerek Celalettin Çetin’i biraz hırpalarlar.

EN SONUNDA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Ama kızgın mahalle sakinlerinden öğreneceğini de öğrenir. Gazeteye döndükten sonra, daktilosuna kağıdı takar, ertesi gün çıkacak haberin girişi şöyledir:

"Büyük aşkın yuvası denilen Bebek’teki Asparagas barakasını, Etilerde Krizantem sokakta buldum. Sokak sakinleri dün beni gazeteci olduğuma pişman ettiler. Meğer Yaşar denilen kişinin adı Yavuz’muş.

Amerika’dan değil, ailesi ile Fransa’dan kesin dönüş yapmış. Betty ise, onun kız kardeşi Gülizar çıktı. Yavuz, ailenin eşyalarını taşıyan boş konteyneri mahalledeki arkadaşları için buluşma yeri yapmış. Burada müzik dinleyip eğleniyorlarmış.

Haberi yapan gazetenin muhabiri, mahalle gençlerinin asparagas adını verdikleri konteynırın önünde, Yavuz ve kız kardeşi Gülizar’ı aşık durumuna sokarak okuyucusunu kandırmıştır. Okuduğunuz her habere inanmayın.

Kimi gazeteler sizi saflık ötesi çizgiye koyarak verdikleri kimi haberlerin, senaryolu yalan haberler olduğunu artık görün. Bundan sonra asparagas diyeceğimiz böyle haberler, gazetelerin yüzünde kara bir leke olarak kalacaktır.’’

 

İlgili Haberler