Asparagas kelimesinin nereden geldiğini biliyor musunuz. Türklere ait o hikaye her şeyi gün yüzüne çıkardı

Asparagas kelimesinin nereden geldiğini biliyor musunuz. Türklere ait o hikaye her şeyi gün yüzüne çıkardı
Türkiye medyasında “asparagas“ kelimesinin ortaya çıkışı Hürriyet Gazetesinde Yurdaer Acar ve Yener Tuğrul’un “Amerikalı kız Türk sevgilisiyle bir gecekonduda yaşıyor” başlığıyla 1963 yılında yayımladığı bir habere dayanır. Gazetenin yayımladığı haberin uydurma olduğunun ortaya çıkmasının ardından haberin içerdiği fotoğrafta yazan “azparagas” ifadesinin “yalan / uydurma haber”ler için kullanımı sonucu “asparagas” kelimesi yaygınlaşmıştır.

Asparagas kelimesinin çıkış noktası herkes tarafından merak ediliyor. Kelimenin anlamını öğrenmek için 1960''lı yıllara kadar gitmek gerekiyor. İşte "asparagas''ın" çıkış hikayesi...

Arka Güverte''de yer alan bilgilere göre, asparagas kelimesinin ortaya çıkışı 1963 yılında yayımlanan bir habere dayanıyor. O dönemin çok satan büyük gazetesinde, birinci sayfadan resimli olarak büyük bir aşk hikayesi anlatılır.

Habere göre, Türkiye’ye Amerika’dan kesin dönüş yapan Yaşar’ın, büyük aşk yaşadığı Amerikalı zengin bir ailenin kızı olan Betty de, onun hasretine dayanamayıp arkasından gelir. Ancak, hem Betty, hem de Yaşar aileleri tarafından reddedilir.

BÜYÜK SANSASYON YARATTI

Bebek sırtlarında sığındıkları barakaya, Asparagas adını verirler. Bu ismi de barakanın ön yüzüne yazarlar. Gazetedeki resimde, barakanın önünde bulaşık yıkayan Betty, bir kenarda da Gitarı ile ona aşk şarkıları söyleyen Yaşar vardır. Haberin başlığı ‘’Amerikalı kız Türk sevgilisiyle barakada yaşıyor’’ şeklindedir. Haber ve içeriği ile halk arasında büyük sansasyon yaratır.

KISA SÜRE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Kısa süre sonra diğer gazetelerin bu konuya ilgi duymaları ve konuyu araştırmaları neticesinde böyle bir olayın olmadığı ve haberin uydurma olduğu ilan ediliyor ve Betty ismindeki kızın Amerikalı olmadığı, gitar çalan gençle de kardeş olduğu ortaya çıkıyor. Bunun üzerine literatüre geçen Asparagas kelimesi yalan, uydurma ve kurgu haberleri tanımlamak için kullanılıyor. 

 

İlgili Haberler