Atatürk’le ilk röportajı yapıp kitabını yazdı






Aslan Tufan Yazman’ın Emekli Orgeneral Fahrettin Altay ile yaptığı röportajlar da büyük alaka uyandarmış, ve sonra kitap haline getirilmişti.

 

İlginçtir, Gazi Mustafa Kemal Paşa zamanında çok sayıda gazeteci ile konuşmuş ve röportaj yapılmışken, Atatürk soyadını aldıktan sonra nadir ve hatta sayısı da 10’u bile geçmeyen röportajı yapılmıştır ki bunlar da çokluk olarak yabancı yazarlar tarafından gerçekleştirilmiştir.      
İzmirli 1913 doğumlu Aslan Tufan Yazman da bu sayı içinde olan müstesna kalemlerden biridir. 
Aslan Tufan Yazman, Atatürk ile röportajını İzmir Yeni Asır Gazetesi’nde yayımlamıştır. Daha sonra da bunun daha kalıcı olmasını düşünerek Atatürk’ün izniyle kitap haline getirmiş, “Atatürk’le Beraber” adıyla bastırmıştır.
1995 yılında İstanbul’da vefat eden Aslan Tufan Yazman, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’ne geldiğinde, bazı anıları, yaşar gibi anlatır, anlatırken ayni heyecanı da duyar, dinleyenlere de ayni heyecanı vermekten de aşırı zevklenirdi.
Bu arada Aslan Tufan Yazman, Atatürk’ün de Dolmabahçe Sarayında kaldığı yıllarda, kendisini ziyaret edip savaş anılarını tekrarlanmasından hoşnut olduğu  Orgeneral Fahrettin Altay ile de bir dizi röportaj yapmıştı.
1. Ordu Müfettişliği görevinde de bulunmuş olan ve İzmir’de Yunan kuvvetlerini denize dökmekle tarihe geçen Türk Süvari Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Fahrettin Altay ile yaptığı röportajları da Aslan Tufan Yazman, “Kurtuluş Savaşında Türk Süvarileri” adıyla kitaplaştırdı. Büyük ilgi gören kitap  3-4 baskı yapmıştı.
1928 yılında İzmir Yeni Asır Gazetesinde mesleğe başlamış  olan Aslan Tufan Yazman sonra İstanbul’a gelerek kendi adına ekonomi konularını içeren gazeteler çıkarmıştı.


Fenerbahçeli Niyazi futbol
oynarken spor yazarı oldu                                         


Niyazi Sel’in 1938 yılı tarihli Anadolu Ajansı muhabirlik kartı. Ve Büyük Fikret ile 1936 yılında Yugoslavya ile yapılan ve 3-3 biten maçtaki resimleri.


Fenerbahçe’nin, ünlü Milli futbolcusu sağ açık Niyazi Sel’in 1938 yılında futboluna devam ederken Son Saat Gazetesi’nde maçları yazması büyük ilgi toplamıştı. Niyazi’nin futbol oynarken spor yazarlığına başlaması olay olmuştu, Son Saat Gazetesi’nin satışı bir anda 8 binden 14 bine çıktı.
Pek çok eski futbolcu da spor yazıları yazıyordu ama bunların yazdıkları spor dergileriydi... Niyazi Sel ise günlük gazete spor yazarı olmuştu.

Galatasaray kalecisi Sacit Öget Stad, Beşiktaş Santrforu Sulhi Garan Kırmızı Beyaz ve sonra Şut, Beşiktaşlı bek ve sonra Antrenör Refik Osman Top da, kendi soyadını taşıyan Top Spor Dergisi’ndeki yazı ve imzaları ile biliniyordu. Daha sonra Fenerbahçe Kalecisi Cihat Arman’ın Fener, Gündüz Kılıç’ın da, Galatasaray Spor Dergilerinde yazıları çıktı...
Bir de fiyat farkı vardı, dergilerin fiyatı 25 kuruş iken öğlenden sonra satışa çıkan Son Saat Gazetesi’nin fiyatı 8 kuruştu. Arka sayfası tamamen spora veriliyordu, sahibi de Selim Baban’dı.
Fenerbahçe takımında Niyazi Sel sağ açık oynarken, Büyük Fikret sol açık olarak efsane futbolcuydu. 1908 İstanbul doğumlu Niyazi Sel’in spor yazarı olması üzerine 30 yaşında futbolu bırakınca yerini Küçük Fikret aldı. O da abisi gibi muhteşem futbolcu olmuştu. Anadolu Ajansında Spor Müdürü olan ve Fenerbahçe takımında sol açık oynarken lâkabı da “Pamuk Sedat” olan Sedat Taylan, Niyazi Sel’i Anadolu Ajansı Spor servisine aldı ama gazete de yazı yazmasına da izin verilmişti.

Bu arada Ankara Zafer Gazetesi’ne de İstanbul haberlerini veren Niyazi Sel, Basın Yayın Genel Müdürlüğünce İstanbul Haber Servisi Şefliğine atandı, ardından Ankara Radyosu Haber Merkezi Şefi oldu, emekliliğine kadar çalıştıktan sonra 1990 yılında 82 yaşında vefat etti.

Yazarın Diğer Yazıları