Bakan Babacan’dan kredi uyarısı

Bakan Babacan’dan kredi uyarısı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi mevduat oranının yüzde 121’e çıktığını belirtti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi mevduat oranının yüzde 121’e çıktığını belirterek, “Eğer yatırıma gidiyorsa, hele hele sanayi yatırımına gidiyorsa problem yok. Ama taşa, toprağa, çikolataya, sakıza gidiyorsa tüketim için ithalat yapılıyorsa ve bunun için finansman sağlıyorsak, Türkiye’nin dış borcu, özel sektörün dış borcu bu şekilde artıyorsa, Allah korusun ona çok dikkat etmek lazım” dedi. Ekonomi politikalarında kurum ve kuralların çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, bu dönemde şimdiye kadar yapılmayan, 2023 hedeflerini de gözeten çok detaylı gelecek hazırlığı yaptıklarını anlattı. “Önümüzdeki dönemin yol haritası belli, raylar döşenmiş durumda” diyen Babacan, Türkiye’nin ihtiyacını tespit ettiklerini ve gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade etti.

Sanayide durgunluk

Babacan, yabancı yatırımlara yönelik sorular üzerine, “Son 1-2 yıldır özellikle sanayi yatırımlarında durgunluk görüyoruz. Toplam  olarak özel sektörün yatırım harcamalarında da artıştan çok memnun değiliz. Bunun için kısa vadede devreye girebilecek sanayi destek paketi açıkladık. Bu önemli, bugün başlayıp, bugünden itibaren sonuç alabileceğimiz konulardan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin imalat sanayisine çok önem vermesi gerektiğini vurgulayan Babacan, burada özellikle ihracata yönelik sanayi üretiminin önemli olduğuna değindi. Babacan, Türkiye ne kadar çok yatırım, üretim ve ihracat yaparsa, gerçek anlamda kalkınma ve gelişimini sağlayabileceğini kaydetti.

Özel sektör

Doğrudan sermaye girişinin son yıllarda biraz düşük seyrettiğini belirten Babacan, önümüzdeki dönemde özel sektörün dış borcunu kontrollü büyütmek ve milli gelire oranla fazla zorlamamak gerektiğini vurguladı. Babacan, kamu borcuna bakıldığında, milli gelire oranla her şartta sabit ya da düşen bir kamu borcunun olduğunu ifade ederek, “Yüzde 33’e indi, önümüzdeki trend en kötü senaryoda sabit, en iyi senaryoda daha da düşecek bunu herkes görüyor” ifadesini kullandı. Bankaların kısa vadeli borçlanmasını daha maliyetli hale getirdiklerine dikkati çeken Babacan, son 2 ayda bankaların aldıkları dış borçların orta ve uzun vadeli olma yönünde trendin değiştiğini söyledi.