Bankalara karşı tüketici incelemesi

Bankalara karşı tüketici incelemesi
Kredi kartları için bankalar tarafından alınan ücretlerin de incelendiğini belirten Bakan Cenap Aşcı, “Kanun dışı görülen bir durum varsa ona göre de cezalar olacak.” dedi

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, tüketici kanununa muhalefet eden bankalarla ilgili inceleme yaptıklarını söyledi. Cenap Aşcı, tüketici mevzuatıyla bankalar açısından pek çok şeyin değiştiğini belirterek “Tüketici Kanunu çıkınca, seri şekilde kredi koşulları kefalet sistemi, geri ödemenin nasıl olacağı, faiz tahakkuk gibi düzenlemeler konusunda yönetmelikleri çıkarttık. Sözleşmede yer alacak unsurlar vardı, sözleşme ve verilen hizmetlerle bağlantılıydı, onları da tamamladık” dedi.

 Kredi kartı da var

Bankalara bu çerçevede inceleme başlattıklarını, incelemelerin kredi kartı ücretlerini de içerisine aldığını belirten Cenap Aşcı, “Bankaların Tüketici Kanunu’na uyumlarını inceliyoruz. Denetimlerin de amacı, cezalandırma değil, rehberlik hizmetidir. Ancak kanun dışı görülen bir durum varsa ona göre de cezalar olacak. Ama asıl amaç; mevzuata uygun rehberlik etmek. Kabahatler Kanunu’nda ne yazmışsa cezaları da ona göre veriyoruz. Bazı bankalarda incelemeler bitti. Yıl sonuna hepsi tamamlanır” diye konuştu.

Gümrüklerde hile

Tanker yapan babanın oğlu gümrükçü oldu Türkiye’nin sınırlarından yapılan kaçakçılığı belirlemek için çok değişik yöntemler geliştirdiklerini anlatan Aşcı, bu yöntemlerden birini ise kendisinin memur alım komisyonunda görevli iken yaşadığı bir olayla anlattı. Bakan Aşcı, “Bir muhafaza memur adayımızın babasının, tanker imalatçısı olduğunu öğrendik. O memura ’seni işe alalım, böylece tanker imalatında yapılan gizli bölmeler ile petrol kaçakçılığında gizli düzeneklerini öğrenme imkânımız olur’dedik. Memur adayını işe aldık. Tankerle petrol taşımacılığında yapılan gizli bölme hilesini bu işi yapan kişiden öğrenmiş olduk” dedi.

Cizre’de sokağa çıkma kararı uygulandığı sırada Habur Gümrük Kapısı’nda yaşanılanları da anlatan Cenap Aşcı, “Habur kapımız günlük 2 bin TIR’ın girdiği, 2 bininin çıktığı bir kapı. Avrupa’nın en büyük kapılarından birisi. Burada aşağı yukarı bin tane de özel araç pikap, minibüs gibi araçlar geçiyor. Yani 3 bin giriş, 3 bin çıkış olmak üzere günde 6 bin araç.

 

Kısa vadeli

mevduat çaresizliği

 

Türkiye’de kısa vadeli mevduat ile uzun vadeli mevduata ödenen faiz arasındaki fark; yolsuzluk skandalından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türk Lirası mevduatınızı 1 yıldan daha fazla vadeyle bankaya yatırdığınızda karşılığında yüzde 8,5 faiz alıyorsunuz. Bununla birlikte mevduatınızı 3 ay ile sınırladığınızda yıllıklandırılmış getiriniz yüzde 11,2 oluyor. Bu durum, Türk Lirası’nın, siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişeleri nedeniyle rekor düzeyde zayıflaması dolayısıyla vatandaşların TL tutma konusunda isteksiz davranmalarının sonucu. Türkiye G-20 ülkeleri arasında hane halkı tasarruf oranı en düşük ülkelerden bir tanesi. Dolayısıyla daha pahalı fonlama seçenekleri bulan bankalar; tasarruf sahiplerini ikna etmek için daha yüksek faiz oranları teklif etme yoluna başvuruyor. Oyak Yatırım analisti Aykut Ahlatçıoğlu, bu konuda “Bankalar, en azından bazı tasarruf sahiplerinin TL’de kalmasını ikna etmek için faiz oranını gözden geçirmek zorundaydı” dedi. Integras araştırma şirketinin kurucusu Ercan Uysal da, “Sistemde TL mevduatlarda akut bir eksiklik söz konusu” diyerek bu duruma dikkat çekti. BDDK verilerine göre; vatandaş, tasarrufunun yüzde 45’ini dövizde tutuyor. TEB Stratejisti Erkin Işık ise, “İnsanlar, bankalar uzun vadeli mevduata daha fazla faiz ödese bile bunu tercih etmeyecek.” görüşünde.