Başkan Obama’nın “Hocalı” sınavı...

Azerbaycan, özellikle birkaç yıldır, lobi çalışmalarında ilerleme kaydediyor. Bu kapsamda Hocalı’da meydana gelen katliama yönelik farkındalık düzeyinin artırılması ve böylelikle objektif bir bakış yaratılması büyük önem taşıyor. Azerbaycan yönetimi ve bazı gönül elçileri, başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerindeki temsilciliklerini kuvvetlendirerek hiçbir uluslararası organizasyonu kaçırmamaya çalışıyorlar. Hemen her yerde Azerbaycan topraklarının haksız yere işgal edilişini ve bunun karşısında kendilerine gösterilen tek taraflı yaklaşım ve uygulamaların altını çiziyorlar. Muhakkak ki her ülkenin olduğu gibi Azerbaycan’ın da kendisine yöneltilen ve büyük kayıplarla sonuçlanan böylesine hain bir saldırı karşısında demokratik biçimde hakkını aramasından daha makul bir yol olamaz.
Geçen yıl Hocalı katliamının yıl dönümünde, New York’ta BM merkez binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold Parkı’nda bir protesto gösterisi düzenlenmişti. Bu yıl ise Beyaz Saray resmi internet sayfasında “Hocalı Soykırımı”nın tanınması ve Başkan Obama’nın konuya ilişkin bildiri yayımlaması amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Geçtiğimiz hafta kampanya sona erdi ve atılan imza sayısı 115 bine ulaştı. Teamüller bu sitede yeterli başvurunun yapılması durumunda Obama’nın konuyu gündeme getirmesi gerektiğini işaret ediyor. ABD Başkanı Obama’nın önümüzdeki günlerde bu çağrıya cevap vermesi ve içeriği ne olursa olsun bir açıklama yapma gereği duyması, Azerbaycan için önemli kabul edilmelidir. Beyaz Saray’ın dikkat ve ilgisinin bu konuya yöneltilebilmesi uluslararası arenada yapılacak yeni ve daha etkili faaliyetlere zemin oluşturacaktır. Eğer Obama bu fırsatı iyi değerlendirirse Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye ekseninde gerçekleşebilecek olası barış ve uyum çabalarına ciddi katkı sağlayabilir. Obama bunu yaptığı takdirde, Türkiye ve Azerbaycan’da yaşayan insanların güven ve adalet duygularına olumlu göndermelerde bulunacağının bilinmesi gerekiyor. Değilse “Ermenistan’ın bu tür meselelerde ABD yönetimi tarafından kollandığı” düşüncesi, Türk ve Azerbaycan halkları tarafından daha meşru biçimde savunulacaktır. Doğrusu; bugüne kadar Ermenistan söz konusu olunca, adalet ve demokrasi anlayışını kaybedenlerin, bundan sonra farklı bir tutum sergileyebileceğine çok ihtimal vermiyorum.
Diğer yandan “Hocalı” meselesi Azerbaycan kadar Türkiye’deki önemli bir kesim için de büyük önem taşıyor. Her yıl katliamın yıldönümünde insanlar akın akın şehitliklere koşuyor, mikrofonlar açılıyor ve yüreklerdeki yara dünyaya haykırılmak isteniyor. 26 Şubat tarihi yaklaştığında Türkiye’de çok sayıda toplantı ve etkinlik gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta Iğdır’da Yusuf Halaçoğlu, Sinan Oğan ve Ganira Paşeyava binlerce kişiyle buluştular. MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya ve bazı akademisyenler ise İzmir’de Hocalı meselesini anlatmaya çalıştılar. 26 Şubat’a kadar çeşitli üniversitelerde benzer etkinlikler yapılacağını duyuyoruz. Geçen yıl MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’ın girişimleri sonucunda TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilen bildiride “Azerbaycan halkına yapılan bu vahşetin acılarını, kardeş Türk milleti olarak yüreğimizde hissediyor ve bu katliamı kınıyoruz” denilmişti. Elbette ki iki ülke arasındaki kadim dostluk bunun ve hatta daha fazlasının yapılmasını gerekli kılıyor. Şimdi Başkan Obama’nın bu meseleye nasıl yaklaşacağını merakla bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları