Bayramda 'hileli tatlı'ya dikkat!

Bayramda 'hileli tatlı'ya dikkat!
Glikoz şurubu kullanılan ucuz tatlılar kan şekerini yükselip düşmesine, yüksek dozlarda kullanımı ise diyabet, karaciğer yağlanması ve kalp damar hastalıklarına neden oluyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, baklava gibi şerbetli tatlıların doğru yerlerden satın alınmadığında sağlığı tehdit ettiğini bildirdi. Akyüz, son yıllarda özellikle şerbetli tatlılarda kullanılan malzemelerin maliyetlerindeki artışın tatlı fiyatlarını etkilediğini, bunun da hijyen ve kaliteden yoksun, insan sağlığına zarar verecek tatlı üretiminin yapıldığı merdiven altı yerlerin sayısında artışa neden olduğunu ifade etti.

Bu yerlerde maliyeti azaltmak için ceviz yerine leblebi tozu, fıstık yerine kuru maydanoz, bezelye, mercimek ve hatta boyalı yer fıstığı veya soya fasulyesi kullanılıp hile yapıldığını, insanların kandırıldığını vurgulayan Akyüz, şunları kaydetti: "Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş un, yağ kullanılmakta, katı yağa aroma eklenerek tereyağ gibi kokması sağlanmaktadır. Şeker yerine daha tatlı, daha ucuz olduğu için, dayanıklılık ve şekerlenme olmaması için glukoz şurubu kullanılmaktadır. Birçok şekerleme, bisküvi, dondurma, helva yapımında sıkça kullanılan glukoz şurubu kan şekerinin hızlıca yükselip daha sonra düşmesine ve hormonal dengesizliklere neden olmaktadır. Uzun süre ve yüksek dozlarda kullanımı ise başta diyabet oluşumu, karaciğer yağlanması, kalp-damar hastalıkları ve hatta kanser yapıcı etkiler göstermektedir. Bu açıdan glukoz şurubu kullanılan ürünlerde yenilen miktara dikkat etmek önemlidir."

Akyüz, hamurlu, şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlılarının tercih edilmesini, dışardan alınacaksa da güvenilir yerlerden almaya dikkat edilmesi gerektiğini fiyatı ucuz diye üretim izni olmayan ve seyyarlarda satılan sağlığı bozacak ürünlerden uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.