Bebeğinizin oyun oynamasına izin verin

Bebekle oyunlar oynamak bebeğin gelişiminde çok büyük bir önem taşır. Bebekle oynanan oyunda bebeğin 5 duyusunu harekete geçirerek onun hızlı öğrenmesini sağlayabiliriz. Burada da kendine güven, dil gelişimi başta olmak üzere kavramların öğrenilmesi gerekli bir süreçtir. Özellikle bebeğin veya çocuğun oyunda da kendi kendine bazı şeyleri yapmasına izin vermeliyiz.
Çocuğun bu tür davranışları,   tutumları, girişimleri öncelikle ailesi tarafından desteklenmelidir.
Girişimci olmasını destekleyin
Özellikle bizim gibi erkeklerin hakimiyetlerinin fazla olduğu ülkelerde erkek çocuklar girişimcilikte fazla desteklenir kız çocuklarına bu kadar büyük bir özgürlük verilmemektedir.
Bu noktada kız-erkek çocuk ayrımı ortaya çıkabilmektedir. Geleneksel toplumlarda erkek çocuklarının da bağımsız olması engellenmektedir. Osmanlı devletinde savaşçı bir tutumun sonucunda şehitler verilmesi, ardından kurtuluş savaşında verdiğimiz şehitlerimiz toplumsal bilinç olarak ailelerin çocuklarının özgür olmasına, kendi kanatlarıyla uçabilmesine izin vermeme tutumunu getirmiştir.
Siz siz olun çocuğunuzun kendi başına bazı işleri yapmasına, denemesine izin verin. Çocuğunuz düşsün, düşmenin ne olduğunu da öğrensin. Büyük tehlikelere düşmesine izin vermeyin. Ama girişimci olmasına, karar vermesine, denemesine mutlaka izin verin.

Yazarın Diğer Yazıları