Beşamel sos tarifi... Beşamel sosu nasıl yapılır?

Beşamel sos tarifi... Beşamel sosu nasıl yapılır?
Makarnalar başta olmak üzere köfte harcı ile karıştırılabilen ve hatta fırın içerisinde yapılan tüm yemeklerde kullanılabilen enfes damak tatlarından beşamel sosu evde nasıl yapılır merak edilenler arasındadır. Doğru bir kıvamını tutturmanın önemli olduğu beşamel sos tarifi ve püf noktalarına her zaman dikkat etmek gereklidir.

Beşamel sos tarifi... Beşamel sosu nasıl yapılır?

Adını Fransız Kralı XIV. Louis’in sarayında görev alan Marquis Béchamel’den alan beşamel sosu, un ve tereyağı ile hazırlanan bir sostur. Tarihi çok eski zamanlara kadar dayanan beşamel sos, tüm yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kıvamını tutturmak biraz zor olsa da birkaç küçük püf noktası ile bu durum ortadan kalkabilir.

Dünya mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan beşamel sos; patates, kabak, havuç, biber, domates hatta bezelye ile karıştırılarak da kullanılabilir. Akla gelebilecek bütün sebzeleri beşamel sos ile harmanlayarak muhteşem yemekler ortaya çıkarılabilir.

Beşamel Sos Hazırlamak İçin Gereken Malzemeler

- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- Yarım adet küçük boy kuru soğan
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber

Beşamel sos nasıl yapılır

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Soğuk sütü sos tavasına alarak, kuru soğan ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Süt ısındığında soğanı alarak ılınması için bir kenarda bekletin. Tereyağını ayrı bir tavada kısık ateşte erittikten sonra yağ eridiğinde içerisine unu katarak kavurmaya başlayın.

Rengini alana kadar una ılık sütü azar azar ekleyerek bir çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Sütün tamamını da katarak karıştırma işlemini topaklanmaması için sürdürdüğünüz sosu, tuz ve taze çekilmiş renkli tane karabiberle tatlandırın.

Koyulaşana kadar pişirdikten sonra sosu ocaktan alın. Artık beşamel sosunuz hazır. Afiyet olsun.