Bisiklet sporunun güneşi söndü

Geçen hafta Yeniçağ’ımızın spor sayfasında  “BİSİKLETÇİLER YASTA”  başlıklı siyah zemindeki yazıyı heyecanla okudum;  “Türk Bisiklet tarihinin önde gelen sporcularından Rıfat Çalışkan 69 yaşında vefat etti”  haberi ile karşılaştım. O günden beri ancak bugün kendime geldim. Çünkü Rıfat’ı Türk Bisiklet Sporuna hediye eden spor yöneticisi bendim. Bu iddialı söyleyişi, bisiklet sporu ile ilgili herkes bilir.
1960 yılında Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğüne atandığımda, bisiklet sporuna öncelik veren uygulamaları gerçekleştirmiştim. Düz bir ova olan Konya’da herkes, şehir içi ulaşımını bisikletle yaptığı için herkesin altında bir halk bisikleti vardı. Türlü yayın yollarını kullanarak beş hafta süreli, Pazar günleri halk bisiklet yarışları düzenledim. Müsabakalara iştirak eden yüzlerce genç beş hafta süreli hem antrenmanlarına devam etti ve hem de bisikletini yarış düzenine sokmanın gayreti içinde oldu. Beş hafta sonra ilk beşe giren gençlere İstanbul’dan satın aldığımız yarış bisikletlerini hediye ettim. İlişik resim bu olayın hatırasıdır. (Sami Yavrucuk-Mustafa Mert-Rıfat Çalışkan-Ertan Uger-Nusret Ergül) Bu kadro uzun seneler aynı metotlarla yapılan çalışmalarla takviye edildi ve Konya Şehri Bisiklet Sporu’nun öncüsü oldu.
69 yaşında kalp krizi geçiren Rıfat Çalışkan bir gün sonra Bursa’da defnedildi. Başımız sağ olsun. Bisiklet sporunun yanlısı bütün dostlarıma ve Çalışkan ailesine başsağlığı dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları