Bizimkiler istifa etmeyi bilmiyor

Bütün dünyada yerine göre çok hafif gelecek sebeplerle bir çok bakanlar, devlet adamları, başbakanlar istifa ederler. Hatta bazı aşk skandallarında bile başbakanların, bakanların istifa ettiğini hatırlarım. Siyasi başarısızlıklarda da öyledir. Hele çıkan yolsuzluk haberlerinden sonra istifa eden bir çok devlet adamını hatırlarım.
Bizde 11 senedir görülmemiş yolsuzluklar, duyulmamış haksızlıklar, hırsızlıklar, şeytanın aklına gelmeyen imar hileleri, yersiz yasaklar, cinayetler, hukuksuz içeri tıkmalar, bilhassa ordumuza yapılan akıl almaz hukuk skandalları; akrabalar, yakınlara, partililere peşkeş çekilen milli servet, müthiş bir kadrolaşma diz boyu...
Öyle bir kadrolaşma ki, İslam’ın reddettiği liyakatsizlik başı çekiyor. Bir yere tayin olmak için yandaş olmak kafi geliyor. Gazetelere ve televizyonlara haksızca el konuluyor, boğazdaki yalılara bile.

 


***

 


Halkın gözünün içine bakarak bütün bunlar olmamış gibi yola devam ettiler. Mursi de yandaşlarını kadrolara doldurmaya başlamış. İşin en tehlikeli yönü bu. Bir de işin içinde El Kaide döküntülerinin olması. Zavallı Kaddafi son nefesinde bile El Kaide demişti. Mısır halkı yaptığı hatayı bizdeki Gezi direnişini duyunca fark etti. Daha doğrusu baş kaldırmaya cesaret buldu. Ya bizdeki gibi tarihi sinemalar, milli parklar AVM yapılsaydı, lüzumsuz köprüler ve havalimanları yapmak için ve elbette rant sevdasıyla bu iş sürdürülseydi, Mısır halkı kim bilir kaç kat isyan ederdi.
Bizdeki gibi KİT’ler (Kamu İktisadi Teşekkülleri) satılsaydı, petrol kanunları çıkarılsaydı, gençlerin dağa çıkması için çok uygun bir zemin olan işsizlik çoğalsaydı ve işsizliğin çoğalması için fabrikalar kapansaydı, tütün ve pamuk fabrikaları gibi; tarlalara kota konsaydı! Kars’ta yapıldığı gibi hayvancılık perişan edilseydi (çocukluğumda Kars’ta bir süt fabrikası olduğunu hatırlıyorum) Mısır veya başka bir ülkenin halkı ne yapardı kim bilir... Mursi’nin 5 bakanı istifa etti. Bizde de AKP’den istifa edenler oldu. Abdüllatif Şener ve daha birkaç namuslu adam... Sonra bunların arkası kesildi.
Bizde bir başbakanın istifa ettiğini hatırlamıyorum ama Erbakan, Çiller’le yaptığı protokole uyarak bir yıl sonra başbakanlığı ona devretmek istemişti. Bizimkiler Mursi’yi destekliyor ve ona akıl veriyorlar. Aslında ondan akıl almaları ve hiç olmazsa birer birer istifa etmeleri lazım. Ama etmezler, çünkü devlet adamlığı vasıfları tam değil.
Ek 1: Bu yazı Mursi’nin devrilmesinden 1-2 saat önce yazılmıştır.
Ek 2: 7 Temmuz Pazar günü saat 17.30’da “İsyanbul Gazdan Adam Festivali” ni seyretmek için mutlaka Kadıköy meydanına gidin. Çok eğlenceli bir program yapmışlar gençler. Ünlü tiyatro ve sinema sanatçıları, müzik grupları gelecekler. Buna ilave olarak şöyle diyorlar “Oh biber diyenler için dev biber gazı kapsülleri, serinlemek isteyenler için dev TOMA’lar, fotoğraflarla direniş yapbozları, sloganların yazılabileceği dev maket duvar.” Daha birçok sürpriz hazırlamışlar. Davetlisiniz...

Yazarın Diğer Yazıları