Bu anlayışla borç ödenemez

Trabzon’un duayen gazetecisi Hasan Kurt, kulübün borçlarını değerlendirdi. Kurt’un Kuzey Ekspres Gazetesi’ndeki köşesine taşıdığı alıntılar şöyle:
“Trabzonspor’un 400 milyon TL civarında borcu var. Bunun, 80 milyon eurosu bir bankaya ve 10 yılda geri ödenecek. Bu paraya faiz işlenmiş mi bilinmiyor. Mevcut ödeme planı ile her yıl bankaya 8 milyon euro ödeyecek! Bonservis bedelleri, menajer paraları hariç futbolcular ve diğer masraflarıyla yıllık gideri 150 milyon lira. Gelir 80-90 milyon, gider 150 milyon!
Trabzonspor bu parayı nasıl ödeyecek? Diyebilirsiniz ki, transfer yapmasın, masrafları kıssın! Ne kadar tasarruf yaparsan yap, yine de her yıl büyük açık var? TS  yönetimi bu açığı kapatmak için, Akyazı’ya ve de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güveniyor! Bankalar için, spor kulüpleri riskli müşterilerdir. Kredi için, sağlam teminat ve kefilin yanında bir de siyasi destek gerekir.
Trabzonspor, o bankadan aldığı 80 milyon euroyu neye karşılık aldı?

Öze dönülsün
Yayıncı kuruluştan ileriye dönük garanti alma şansı yok. Çünkü kulüp Süper Lig’den düştüğünde gelir sıfırlanıyor! Tesisler ve muhtemelen de HES’in teminat gösterilmesi gündeme geliyor. Trabzonspor’un tapulu malı 21 bin metrekare.Dönümünü 3 bin liradan satarsa ki zor satar, 60 milyon, HES’in de kağıt üzerindeki değeri 20 milyon olsa etti 80 milyon lira! Bu gayrimenkuller ve gelire göre hiçbir banka bu kadar yüksek miktarda kredi kullandırmaz. Banka, bir yerde teminatsız olan bu krediyi neye karşılık açtı?
Trabzonspor’un Rus bankasından kullandığı bu kredi ile Mersin Akkuyu’da Rusların yapacağı Nükleer Enerji Santrali’nin acaba bir ilişkisi var mı? Acaba birileri, Rus bankasına Trabzonspor’a kredi verilmesi yönünde talimat mı verdi? Trabzonspor Başkanı ve Yönetimin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvenmesi insanın aklına bu tür çağrışımları getiriyor. Borç ödenmezse dibe vurur, kepenk kapatılır! Bugünkü yönetim anlayışıyla ve bu gidişle de kapatacak gibi!
Aylar öncesinde Trabzonspor, ‘Rusların olur’ dediğimde çoğu kişi gülüp geçmişti! Ben, bu noktada ya öze dönülmesi ya da borca karşılık Ruslara verilmesinden yanayım! Ruslar kulübü alır mı? Siyasi nedenlerle alabilir!

 

Yazarın Diğer Yazıları