Bu gidişle daha çok soracağız: Bu nasıl ittifak!!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, dün, CNN Türk'te Dicle Canova'nın sorularını yanıtlarken AKP ile MHP arasındaki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim ittifakının yerel seçime yansımasının 'dikkatli bir dil kullanmak' şeklinde olacağını açıkladı.

Benim Yazıcı'nın söylediklerinden anladığım, taraflar, yani AKP ve MHP'liler konuşmalarında birbirlerini hedef almayacak, birbirlerine saldırmayacak, birbirlerini kırmayacak, kızdırmayacak ve ittifaka zarar verecek söylemden kaçınacaktı.

Gelin görün ki, Canova, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün "ittifak tavanda, tabanda ittifak yok" çıkışını sorunca Yazıcı, Ergün'ü muhatap almayacağını ima ederek kendi çizdiği üslup çerçevesine kendisi uymadı!

Keza, AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın yine Ergün'e "şark kurnazı" dediği açıklaması da cabası...

Bu mu dikkatli, özenli, ittifak ortağını kırmayacak, kızdırmayacak, küstürmeyecek dil?

Sen kibrinle ezeceksin...

Her türlü hakaretamiz ifadeyi döşeyeceksin...

Karşı taraf da sineye çekecek öyle mi?

Bu gidişle bu soruyu daha çok soracağız ;

Bu nasıl ittifak?

***

MHP'li Başkan haklı

Siyasetin artık kabak tadı veren söylemi nedir diye sorsalar, "Elimde çok ciddi belgeler var. Zamanı gelince açıklayacağım" derim.

En son, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ni hedef tahtasına oturtan AKP'li Selçuk Özdağ tekrarladı bu söylemi.

Manisa'nın MHP'li Başkanı Cengiz Ergün de haklı olarak tepki gösterdi:

"Milletin ona verdiği yetki doğrultusunda yargı yoluna gitmesi Sayın Özdağ'ın anayasal görevidir... İddia ettiği gibi elinde bir belge varsa bunu açıklamalı ve gerekli başvurularını yapmalıdır..."

Değil mi ama!

"Zamanı gelince" ne demek; tehdit mi? Gözdağı mı?

Bu "neyin zamanı"?

Her şey bir yana, siyasi çıkar uğruna -eğer ortada sahiden bir suç varsa- adaleti geciktirmek, engellemek de bir suç değil mi?

naz.jpg

"Türk Malı" olarak Nazım Hikmet(!)

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, hazırladıkları 'Nazım Hikmet Karikatür Albümü'nü yollamış. Albüm, teşekkür metnindeki ifadeyle "mavi bir duman gibi hasretini koyan" Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın desteğiyle, belediye tarafından basılmış.

Tonguç Yaşar, Erdoğan Başol, Metin Üstündağ, Çerkez Karadağ, Özden Toprak ve Deniz Zeyrek'ten oluşan jürinin seçtiği karikatürler Türk çizerlerin eserleriyle sınırlı değil; Rusya'dan da, Çin'den de, İran'dan da, Suriye'den de, Özbekistan'dan da, İspanya, Brezilya, Romanya, Endonezya, Bahreyn, Montenegro, Belçika, Polonya, Küba, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Kanada, Ukrayna, Portekiz, Mısır, Avusturya, Kolombiya, Tayland'dan da karikatürler var.

***

Metin Peker "ataletin ve sessizliğin panzehiri, dirim ve neşe, umut ve kahkaha, düşünme ve harekete geçmeye çağrı" diye tanımlamış giriş yazısında karikatürü.

Olmazsa olmazı "parlak bir zeka" olan karikatürün (dolayısıyla o parlak zekanın) medyadan adeta sürüldüğü, dergicilikte neredeyse havlu attığı dönemde bu alana yapılan her türlü yatırım takdir ve teşvike değer; bu anlamda da güzel iş yapmış Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar  bence.

***

Gelelim albüme...

Nazım Hikmet'in, bambaşka coğrafyalarda, bambaşka kültürel kodlarla çizilmiş karikatürleri bir araya gelince dikkate değer bir durum çıkmış ortaya;

Ruslar ve bir zamanların "Demir Perde" ülkelerinde baskın şekilde "ideolojik" anlam yüklenmiş ünlü şaire...

İtalyanlar daha romantik bakmışlar; onların gözünden bakınca karşınızda tam bir "aşk adamı" var...

Türk çizerler çoğunlukla esaret/hürriyet git-gelindeler...

Orta Doğu'dan en yoğun gönderme "barış"a...

Tek tek her ülkenin/bölgenin bir karakteristiği olmakla birlikte genel bir özet yapacak olursak, Rusya ve doğu bloku dışında neredeyse bütün dünya aynı şeyi görmüş Nazım'a baktığında;

Türk!

Ve hatta İslam(!)

Kendi ülkesinde hangi kesim nerede konumlandırıyor olursa olsun hatta kimilerince "vatan haini" diye bile anılsa; adı sınırı geçtikten sonra, Nazım karikatürlerinin çoğunda ya Türk bayrağı, ya cami-minare, ya Türkiye haritasıyla bir arada...

Eşimin/Işıner'in seçtiği, Brezilyalı çizer Cıval Einstein imzalı karikatür bu genel bakışın, kabulün özeti gibi:

Made In Turkey!

***

GÜNÜN SÖZÜ

 "Neler yapmadık şu vatan için!

Kimimiz öldük;

Kimimiz nutuk söyledik."

Orhan Veli Kanık

Yazarın Diğer Yazıları