Bu nasıl oldu bitti?

MGK, Bakanlar Kurulu, TBMM Genel Kurulu, liderler toplandı; Barzani'nin yapacağını ilan ettiği referanduma dair -aslında- bütün söyledikleri:

"Bölücü girişim, gayrimeşru oldubitti..."

***

-              Molla Mustafa Barzani, 1966'da, "Kürdistan' haritasını dünya milletlerine kabul ettireceğiz. Irak'tan sonra ikinci mücadele cephemiz Türkiye olacaktır" demiş ve Wilson haritasına bağlılığını ifade etmişti.

-              Öcalan'ın sorgusunda vardı; "Amerika'nın bütün meselesi Barzani ve Talabani'yi devlet haline getirmektir. Asıl prensleri Barzani'dir, aynı İsrail'in prensi olduğu gibi..."

-              17 Eylül 1998'de, Barzani ve Talabani Madeleine Albright gözetiminde uzlaştırıldı. Barzani, "Yeni Kürt Hükümeti"nin kurulduğunu ilan etti!

-              17-18 Nisan 2000'de Washington'da yapılan ve Neçirvan Barzani'nin de katıldığı "AB Sürecinde Kürt Sorunu" ve "Kürt Sorununa İslami Yaklaşım" toplantılarının ardından Barzani'nin sözde "devlet"i fiilen belirdi; Türkiye için "casus belli" yani "savaş nedeni"ydi.

-              Neçirvan Barzani, AB ülkelerinde "meşruiyet" tescilletirken, 27 Aralık 2001 günü, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu konuştu: "Bu 1990'daki gibi ticaretle, boru hattıyla sınırlı kalmaz. Türkiye için daha büyük sıkıntı meydana gelir..."

-              2003'te, Barzani, "ABD öncülüğündeki bir koalisyonun parçası olarak bile gelseler Kuzey Irak'ta Türk askeri varlığına itiraz edeceğini, Türkleri ABD ve Birleşik Krallık gibi kurtarıcılar olarak değil  işgalciler olarak göreceğini" söyledi.

-              5 Mart 2003 günü, Washington Post'a ABD'den "Irak Kürdistanı'nı Türkiye'den korumasını" talep eden ilanı veren Barzani'ydi!

-              Bush, 10 Mart 2003 günü Erdoğan'ı aradı ve "Türk askeri Irak'a girerse karşısında Amerikan askerini bulur" diye tehdit etti.

-              Richard Holbrooke, Talabani ve Barzani ile görüştükten sonra cephe aldı;  "Iraklı Kürtlerin kendi bayrakları ve paraları var. Kürtlerle iyi geçinmek Türkiye'nin stratejik çıkarınadır."

-              Barzani, 2004'te "Türkiye federal statümüze karşı değil" dedi, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la Brüksel Modeli mutabakatına vardıktan sonra da "Tük Dışişleri ile anlaştıklarını" açıkladı; kimse yalanlamadı. Barzani'nin "yol haritası"na göre "Önce ekonomik sonra siyasi entegrasyon" sağlanacaktı.

-              MİT Müsteşarı Emre Taner, 2005'te, Irak'ta Barzani'yle buluştu. İddiaya göre Taner masaya 'Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen' oturmuş ve hiçbir talebe "hayır" dememişti. Görüşmenin ardından ABD'ye giden Barzani Oval Ofis'te "Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı" sıfatıyla karşılandı.

-              Orgeneral Edip Başer, istifa etti ve "Barzani'nin Türkiye'ye gelmesi ve kardeşlik söylemlerinde bulunması belki kulağa hoş gelebilir. Ancak Barzani ne kadar güvenilir bir adamdır? Bunlar ülkenin üniter bütünlüğüne zarar verecekse, duvarları yıkacaksa bundan sonra herkesin duvarları nasıl tamir edeceğini düşünmesi gerekir" uyarısında bulundu.

-              Barzani'nin 10 Temmuz 2007'de Bush'a yazdığı mektup son derece netti; "Kürdistan halkına yönelik husumetlerini engellemek için Türkiye'ye her türlü baskıyı yapmanızı kuvvetle tavsiye ediyorum!"

-              ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Wayne A. Downing de aynı netlikteydi: -Biz her şeyi planladık. Kürdistan kurulduğunda önce Türkiye tanıyacak!

-              Ahmet Davutoğlu, 10 Şubat 2007'de "Irak Meclisi Anayasaya son halini verir Kuzey'deki bir yönetimi açık bir şekilde tanımlarsa, o zaman biz de tanırız" dedi.

-              Atlantik Konseyi uzmanı David L. Phillips'in Amerikan Ulusal Dış Politika Komitesi için hazırladığı, 15 Ekim 2007 tarihli rapora göre "Türkiye Barzani'yle her alanda iş birliğine gitmeli ve Kerkük'ün "Kürdistan"a katılımına rıza göstermeliydi". Henri Barkey'in Carnegie Endowment for Democracy için hazırladığı "Kürdistan Üzerine Çatışmayı Önlemek" raporu da "Temel öncelik Kerkük'ün Kürt bölgesine katılmasının sağlanmasıdır" diyordu.

-              "Özal'ın Kürdü" diye tanınan eski milletvekili Nurettin Yılmaz, 24 Kasım 2008'de Taraf'tan Neşe Düzel'e şunları söyledi: -Özal'ın Kuzey Irak'ta bir federasyon kurma konusunda görüşmeleri vardı...

-              26 Mart 2009'da, Neçirvan Barzani, NTV'ye açıkladı: Gül, Kürdistan'ı tanıdı!!

-              3 Haziran 2010'da, Davutoğlu ve Barzani  "Türkiye ile Kuzey Irak arasında tam bir ekonomik bütünleşme sağlanması" kararı aldı.

-              14 Temmuz 2010'da, Davutoğlu, Süleymaniye'deki yangın için yolladığı başsağlığı mesajında, resmi yazışmada "Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Sayın Mesut Barzani" ifadesini kullanarak, sözde "Kürdistan"ı "resmen" tanımış oldu.

WikiLeaks'ten saçılan pazarlıkları saymıyorum bile...

***

Söyleyin şimdi;

Bu nasıl "oldubitti"?

Yazarın Diğer Yazıları