Bu yapan kiracılar 120.000 TL ödemek zorunda kalacak 'Ev sahiplerinin yeni oyunu'

Bu yapan kiracılar 120.000 TL ödemek zorunda kalacak 'Ev sahiplerinin yeni oyunu'
Ev sahiplerinin kiracılara uyguladığı yeni oyun ortaya çıktı. Bu oyuna dahil olan kiracılar ortalama 120.000 TL ödemek zorunda kalacak.

Ev sahibi ve kiracı sorunları sonu gelmeyen bir döngü haline geldi. Ne kiracı ne de ev sahibi birbirlerini bir türlü memnun edemediğinden sorunlar gün geçtikçe artıyor.

Ev sahipleri de uyuşamadığı kiracılara farklı oyunlarla evlerinden çıkartıyorlar ve bu oyuna dahil olan kiracılar kendi elleriyle haklarını yok ediyorlar.

EV SAHİPLERİNİN YENİ OYUNU

Ev sahipleri kiracılarına noterden ihtarname göndererek onların güvenlerini elde ediyorlar. Noterden kendisine gelen ihtarnameyi gören kiracı ev sahibinin kendisine yasal bir belge verdiğini ve kozun kendi eline geçtiğiniz zannediyor.

150387.jpg

AVANTAJ ZANNEDİYORLAR

Ev sahibi noter üzerinden kiracısına gönderdiği bildirimde ihtiyaç nedeniyle kiracıdan evi tahliye etmesini, buna ihtarın yeterli olduğunu, evi bir başkasına kiraya vermeyeceğini, eğer evi kiraya verirse kendisinden tazminat talep edilebileceğini iletiyor. İlk bakışta kiracı için avantajlı bir durum olarak görülse de uygulamada kiracılar çok büyük bir sürpriz ile karşılaşıyorlar.

KİRACI TAZMİNAT HAKKINI KAYBEDİYOR

Benzer davalarda Yargıtay tarafından daha önce alınmış emsal kararlar bulunuyor. Kiracı evden ihtar nedeniyle çıkmışsa ve ev sahibi de evi bir başkasına kiraya vermişse noterden gönderilen bu ihtar kiracıya tazminat hakkı vermemektedir.

konut-1.jpg

KİRACI NASIL TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR

Ev sahibi eve gerçekten ihtiyaç duyabilir ve kiracıdan da bunu talep edebilir. Ancak kiracı kendisine çekilen bir ihtarname ile evden çıkmamalıdır. Eğer tazminat hakkının geçerli olmasını istiyorsa kiracı ev sahibinden ihtiyaç sebepli tahliye davası açmasını istemelidir.

Kiracının tazminat talep edebilmesi için ya evin bir yargı kararı ile ya da icra yoluyla tahliye edilmiş olması gerekir. Tek bir ihtarname ile evden çıkılırsa kiracı tazminat hakkını tamamen kaybeder ve ev sahibi de evi istediği gibi bir başkasına kiraya verebilir.

konut-5.jpg

1 YILLIK KİRA KAYBEDİLİR

İhtiyaçtan dolayı kiracısını çıkaran ev sahibi 3 yıllık kanuni süre dolmadan evi bir başkasına kiraya verirse eski kiracının tazminat hakkı bulunmaktadır.

Eski kiracı şikayet ederse ev sahibi eski kiracının ödemiş olduğu son kira bedeli esas alınarak 1 yıllık kira bedeli tutarı kadar tazminat ödemeye mahkum edilir. 10.000 TL kira verildiği düşünülürse ev sahibinin 120.000 TL tazminat ödemesi gerekir. Mahkeme kararı olmadan evden çıkan kiracılar bu hakkı kullanamamaktadırlar.

konut-3.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.