Çocuklar arkadaşlarından da etkilenir (2)

Okul öncesi dönemde çocuklar daha dışa dönük, arkadaş canlısı ve paylaşımcı olmaktadırlar. Buna karşın 2-5 yaş arası çocuklar sosyal davranışlar yönünden incelendiğinde, özellikle erkek çocukların daha saldırgan davranabildikleri gözlenmiştir. Çocuklar okula başlama döneminde kendi cinsiyetlerinden arkadaşlar seçmeyi tercih ederler. Bu, kendi gruplarını kurmaya çalıştıklarının ilk adımlarıdır. Karşı cinsi fark etmişlerdir. Bu dönemde karşı cinsin kendilerinden farklı olduğunu fark etmişlerdir. Bu dönemde karşı cinse temkinli yaklaşmaktadırlar. Daha çok kendi cinsiyetlerine ait grupta kalmayı tercih ederler. Hatta karşı cinsten gruplarına gelecek olan teklifleri kabul etmez ve şiddetle reddederler. "Burası erkekler grubu, kızlarla oynamıyoruz" tarzında konuşmalar yaparlar.
Çocuğunuz okula başladığı andan itibaren hem sahip olduğu arkadaş sayısı, hem de bu arkadaşlardan etkilenme düzeyi artar. Bazı çocukların çok sayıda arkadaşı varmış gibi görünmesine rağmen, kalıcı ve yakın arkadaşlıklar kurabildiği söylenemez. Yine okul dönemi boyunca çocuğunuzun seçtiği arkadaşlar, genellikle kendi yakın çevresinden ve komşu çocuklarından oluşur. Aynı mahallede oturan çocuklar aynı okula gidiyorlarsa daha yakın arkadaş olabilirler. Birbirlerinin gelişimlerine, yapılarına göre arkadaşlar seçebilmektedirler. Zaman içinde arkadaş seçiminde başka sosyal faktörler ve davranış kalıpları daha belirleyici olur. Çalışkan olması, sırdaş olması, neşeli ya da konuşkan olması, liderlik özelliklerinin olması gibi kişisel özellikler, çocukların birbirleriyle uyum göstermeleri bakımından önemli noktalar olarak dikkat çekmektedir.
Arkadaşlık ilişkisi kurmaya başlayan bir çocuk arkadaşından etkilenir. Bir bebek bile gördüğü bir çocuktan etkilenir. Ya çocuğun yanına gitmek ister yahut da çocuk ona gülümsediğinde veya ona doğru geldiğinde sevinç çığlıkları atar ve sevindiğini hareketleriyle belli eder. Dolayısıyla çocuklar gördükleri her şeyden ve öncelikle de arkadaşlarından çok etkilenirler.
Devam edecek

Yazarın Diğer Yazıları