Çocukta çalma nasıl önlenir ?

Yalan söyleme gibi çalma da istenmeyen bir davranış şeklidir. Hatta çalma yalandan daha önemlidir. Çalma davranışını çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. Anne baba çalma olayını ciddiye almalı ama bu olayı çözmede ne çok yumuşak ne de çok sert önlemleri kullanmamalıdır. Çalma gibi önemli bir konuda katı, sert tepkiler tehlikeli olabilmektedir. Bu tepkilerden daha tehlikelisi ise çocuğu korkutmak hatta tehdit etmek şeklinde yapılanlarıdır. Örneğin çocuğa seni polise veririm. Senin annen olmam, seni bırakıp giderim veya seni hapise attırırım şeklinde tepkiler çocuğu tamamıyla alt üst etmektedir.

O’nu arkadaşlarına rezil etmeyin
Bu alanda bir diğer tehlikeli tepki ise çocuğun getirdiği şeyleri kullanmak veya kullanmasına izin vermektir. Yine bu konuda bir diğer tehlikeli tepkilerden en büyüğü, en tehlikelisi de bir daha yapmazsın diye çocuğu arkadaşlarının ve öğretmenlerinin yanında arkadaşlarının ve öğretmenlerinin yanında rezil etmeye çalışmaktır. Bu tepki özellikle dokuz yaşından sonrası için çok tehlikeli olmakta, çocuğun tüm benliğini ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Hele hele çocukla için bu yaşlarda artık arkadaşlar çok büyük bir önem taşımaktadır. Arkadaşları arasında böyle bir olayın duyulması çocuğu
çok fazla etkiler.
Ayrıca yine ilkokul yaşlarından itibaren çocuk için öğretmen hem sevgi hem saygı açısından çok önemli bir yer tutar. Bu olayı öğretmenin öğrenmesi, duyması onu her şeyden daha fazla olumsuz olarak etkilemektedir. Pek çok anne baba çocuğun okulda sebep olduğu böyle bir çalma olayında bir daha yapmasını önlemek mantığı ile hareket ederek öğretmenine ve arkadaşlarına çocuklarını rezil etme yolunu kullanırlar. Bu yol hem çıkar yol değildir, hem de çocuğun ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler. Böyle durumlarda öğretmen hakem seçilmemelidir. Böyle birkaç olay varsa, bu olayları dikkate almak ve kesinlikle utanmadan, çekinmeden bir psikologla görüşülmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları