Dini bayramlarımız

Dini bayramlarımızın en güzel tarafı kişilerin birbirleriyle iletişimlerinin arttığı bir ortamın yakalanmasıdır. Birbirleriyle mekanda uzak oldukları için bir araya gelemeyen akrabalar, arkadaşlar, dostlar bayramda bir araya gelirler ya da birbirlerinin bayramlarını tebrik etmek için olsa bile telefonla görüşürler. Bayramlar insanların mutlu olmasını sağlar, mutluluklarını artırır ve güçlendirir. İnsan ilişkisinde önemli olan duygusal doyumu sağlayan iletişimdir ve iletişimin yoğunluğudur.  Başarılı bir kişiyi tanımlarken tanımlardan en önemlis, ilişkilerinde de başarılı olduğunun vurgulanmasıdır. Bayramlarda özellikle çocuklara yeni giysiler, bayramlıklar alınarak onların mutlu olmaları sağlanır. Yetişkinler birbirlerini bayramda ziyaret ederler ve birbirlerine bayram şekeri, hediye, tatlı götürürler. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım derler. Özellikle bayramda küsmüş olup yeniden bir araya gelmeyi düşünen dostlar, arkadaşlar ya da akrabalar barıştırılır.
Bayram sadece kişileri kendilerine özel göstermeleriyle kalmaz, evlerini de yaşam ortamlarını da yenilemelerini kolaylaştırır. Tatil yapmakta zorlanan kişiler bayramda tatile çıkarak dinlenir eğlenir, yeni yerleri tanır, öğrenir. Hem bilgi sahibi olur hem de mutlu olur. Birbirimizi bayramda tatile çıkıldığı için suçlamamalıyız. Kişi ailesini ziyaret ettikten sonra bayram için tatile gidebilir ya da ailesini gittiği yerden
arayıp halini hatrını sorabilir. Onlara bayram dolayısıla hediyeler gönderip onları mutlu edebilir. Özellikle bayramda dini vecibeleri yerine getirirken insanlar bir araya gelirler, tanışırlar sohbet ederler, dertlerini anlatıp duygularını paylaşırlar. Böyle durumlarda kişiler kendilerine daha güçlü daha mutlu ve daha sevilen kişi olarak düşünür. Hayatta önemli olduğunu, onun da başkalarına verebileceği güzel duyguları, düşünceleri olduğunu bilerek mutluluğunu iki kat daha güçlendirerek pekiştirmiş  olur.

Yazarın Diğer Yazıları