Diş sağlığı eğitimi (2)

Bu her iki konudaki hassasiyet çocukluktan başlar. Örneğin ; Çocuklar ailelerinin söylediklerini değil, yaptıklarını taklit etmektedirler. Bizde eski bir atasözü vardır, der ki "ağaç yaşken eğilir". Diş sağlığı eğitimi eğitim küçük yaşta başlamalıdır. Burada aile bireylerinin çocuğa diş fırçalamasını söylerken,kendilerinin fırçalamamaları çocuğa olumsuz bir örnek teşkil eder.Bazı Aileler süt dişleri zaten döküleceğini düşünerek diş bakımı ve temizliğini gereksiz görmektedirler. Aileler eğitime ne kadar erken başlarlarsa öğrenme o kadar kolay ve kalıcı hale gelecektir. Bütün bunların üzerinde önemle durulmasının nedeni 6 yaşa kadar olan çocuklarda ağzında çürük diş bulunanların sayısının fazla olduğunun pek çok araştırmada bulunmuş olmasıdır. Araştırma sonuçlarına göre ergenlik döneminde ağzında tedavi gerektiren diş sayısı yetişkinlere oranla daha az olduğu görülmekte, yetişkinlikte ise bu oran artış göstermektedir. Yukarıdaki araştırma verileri diş bakımının ufak yaşta başlamasının gerekliliğini bize açık olarak göstermektedir. Gelişmiş ülkelerde çocuklar 2 - 3 yaşından itibaren aileleriyle, ufak diş fırçalarıyla dişlerini fırçalamaya başlarlar. Özellikle anaokulları da bu alışkanlığın kazanılmasına olumlu katkılar yapmaktadırlar. Diş fırçası ve macunu üreten firmaların anaokullarına ve ilkokullarda okuyan çocuklara tiyatro yoluyla  eğitim verme kampanyaları düzenlemeleri desteklenmelidir.

Çocuklarımıza öncelikle süt içme alışkanlığı kazandırmalıyız. Çocuğun Süt ve süt ürünleri olan beyaz peynir, yoğurt gibi ürünleri yeteri kadar tüketmesi konusunda çocuğunuzu bilgilendirmeli ve onlara örnek olmalısınız. Proteinsel ürünler olan Et ve et ürünlerini de yeteri kadar tüketmesi konusunda çocuğumuz eğitmeliyiz. Beslenmenin tüm hayatımızda önemini gözden kaçırmamalıyız. Bu konuda çocuğumuza iyi bir örnek olmalıyız ve onu düzenli olarak bu konularda bilgilendirmeliyiz. Çocuklarımıza diş bakımı konusunda örnek olurken ağızda sert olan yiyecekleri (fındık, ceviz gibi) dişlerimizle kırmamamız gerektiğini anlatmalıyız.

Ülkemizde dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yapılan araştırmalar göstermektedir ki diş çürüklerinin görülme sıklığı fazladır.

Yazarın Diğer Yazıları