Doğu ve Batının efsane şehri İstanbul (4)

İstanbul’un aynı zamanda büyülü bir atmosferi de var. Bu konuda yazılmış romanlar bu gizemi oluşturmuşlardır. Agatha Criste yazdığı romanlarda Pera ve çevresini anlatmıştır. Bu Pera Palas otelinde bir süre kalıp romanlarından birini kaleme aldığı söylenir. Eyüp’te yaşamış olan Piyer Loti’nin İstanbul ve Eyüp sırları için yazdıkları, şehri egzotik bir büyünün içine sokmuştur. Günümüzde İstanbul’da uzun süredir yaşayanlar ve göçle İstanbul’a sonradan yerleşenler şu anda şehri paylaşmak zorundalar. Şehrin güzellikleri, denizi, boğazı, havasının yumuşak ve ılıman olması yaşayan insanlara da yansımakta ve onları da güzelleştirmektedir.

Uluslararası bir metropol
İstanbul’da yaşayan insanlar ne kadar ağır ve zor şartlardan gelmiş olsalar bile İstanbul’da yaşamaya başladıktan sonra şehri ve onun güzel, yeşil doğasını koruyabilmek için kendilerini ve çevrelerini eğitmeye başlamaktadırlar. İstanbul’un bu doğal güzellikleri yanı sıra şehrin insan eliyle ve para hırsıyla çirkinleştirilmesi de hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bir şehrin doğal ve tarihi yapısı ile korunabilmesi için mutlaka eğitim şarttır. Hatta okullara İstanbullu olmak ve İstanbul’u korumak nasıl olmalıdır dersleri konmalıdır. İstanbul Müzeleriyle, gece hayatıyla, kültür, sanat aktiviteleriyle, iş yaşamıyla ve ticaret hayatıyla yaşayan, hızlı değişen bir şehir olarak algılanmaktadır. İstanbul bir şehirden öte uluslararası bir metropoldür.
Pek çok kaynakta Newyork, Roma, Londra gibi büyük metropollerle birlikte yer almaktadır. Yaşadığımız şehrin bir metropol olması insanları hem çok keyiflendirir, duygusal olarak güçlendirir, hem de korkutur, ürkütür. Büyük şehirlerin en önemli ortak sorunu ise yalnızlıktır. Büyük şehirlerde yaşayan insanın kendisini yalnız hissetmesi kaçınılmaz bir durumdur. Yalnızlık duygusu insanlarda kaygı ve endişe tepkilerini doğurur. Eğer kişinin yeteri kadar güçlü ve sıcak aile ilişkileri varsa, İstanbul’da yaşam daha mutlu, üretken ve güçlü olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları