Dünya Türklerinin ikinci buluşması

Türk dünyasında bir marka haline gelen  “Dünya Türk Forumu” 2010 yılında olduğu gibi yine Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından gerçekleştirildi. Bizim de konuşmacı olarak davet edildiğimiz forumda Türk dünyasının farklı bölgelerinden katılımcılarla görüş alışverişinde bulunduk. Organizasyonun resmi sitesinde Türk kavramının sınırları çizilirken “Coğrafi ve kültürel olarak tüm Türk soylu halkları kapsar ve Orta Asya ve Türkistan kavramlarından daha geniş bir anlam taşır” ifadelerine yer verilmektedir. TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da açılış konuşmasında Türklüğün bir etnik kimlik olarak algılanmamasını ve bir medeniyet çerçevesi şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Organizasyonda yer alan çeşitli sunumlarda Türkiye’deki Türklük tartışmalarına göndermeler yapıldığına ve özetle “soydaşlarımız her geçen gün daha fazla Türk Dünyası ve Türklük için çaba sarf ederken bizim ülkemizde Türklük etnik bir kimlik olarak değerlendirilmek istenmektedir” şeklindeki konuşmalara da şahitlik ettik. Bu sebeple konuşma aralarında dış yurtlardan gelen kardeşlerimiz bu konunun detaylarını öğrenmek istediler.
Konukların dağılımına bakıldığında Kazakistan’dan gelenler ilk sıradaydı. Gerçekten son dönemde Kazakistan’da Türk Birliği algısının giderek kuvvetlendiği söylenebilir. Forumda Kırgızistan ve Azerbaycan’dan bilim insanları ve uzmanlar yaptıkları konuşmalarla Türk dünyasının meselelerini tartışma fırsatı buldular. Türkmenistan’dan kimse yer almazken, bu kez Özbekistan’dan katılanlar olduğunu gördük. Bildiğiniz gibi resmi olarak Türkiye-Özbekistan ilişkilerindeki soğukluk ve durgunluk bu tür faaliyetlere de yansımaktadır. Yine de Özbek halkının Türkiye sevgisi ve Türk dünyasındaki yerinin bambaşka olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Bunun yanı sıra 2 gün süren forumda, Doğu Türkistan, Kırım, Kosova, KKTC, Irak Türkmenleri de farklı konuşmacılar nezdinde temsil edildiler. Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Genel Sekreter Yardımcısı Darhan Hıdırali ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov program sonuna kadar konukları yalnız bırakmadılar. Programın sponsorları arasında yer alan Air-Astana Türkiye sorumlusu Karlıgaş Ömürbayeva’nın konuşmalara ilgisi büyüktü. Garifolla Yesim, Kadırali Konkobayev, Ahat Andican, Fikret Türkmen, Veyis Güngör, Seyit Tümtürk, Nazokat Kasımova, Anar Rızayev, Aidos Sarım, Hayati Aktaş, Abdulvahap Kara, Yakup Deliömeroğlu ve Emine Kolaç gibi isimlerin konuşma yaptığı organizasyonun kapanışı Kazak bilgesi Olcas Süleymanov ile yapıldı.

 


***

 


AKP Milletvekilleri Nurettin Nebati ve İdris Bal’ın birer konuşma yaptığı forumda Hükümet düzeyinde kimsenin temsil edilmediği görüldü. MHP’yi temsilen Sinan Oğan yine etkili bir konuşma yaptı. Organizasyonun 2. gününde söz alan Prof. Dr. Ümit Özdağ ilgi odağıydı. Gazete 2023 Yayın Yönetmeni Müjdat Öztürk, MHP MYK Üyesi Özcan Pehlivanoğlu, Bayram Gölcük, Ferit Tunca Önder ve Kürşat Şendal da programın tümünü takip ettiler.

 


***

 


Son olarak bu önemli etkinliği organize eden Dr. Almagül İsina için de birkaç şey söylemek gerekir. Bu işleri yapmak, göründüğü kadar kolay değil. Dünyanın farklı yerlerinden insanları davet etmek, izinlerini almak, her birisi ile ayrı ayrı ilgilenmek ve bir araya getirmek ciddi bir sabır ve kararlılık meselesi. Bu sebeple Almagül İsina ve arkadaşlarını yürekten kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları