IMF: Türkiye, az tüketip daha çok tasarruf etmeli

IMF: Türkiye, az tüketip daha çok tasarruf etmeli
IMF uzmanları; büyümelerini, dış borçlanmayla finanse edilen özel tüketim ya da yüksek kamu tüketimi üzerine inşa eden

Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika gibi yükselen piyasa ekonomileri için önceliğin, "tüketimi azaltmak ve dış açıklar ile çöküş riskini azaltacak tasarrufları arttırmak" olduğunu bildirdi. 

IMF uzmanları tarafından hazırlanan "Dönüşüm İçindeki Yükselen Piyasalar: Büyüme Beklenti ve Zorlukları" başlıklı raporda, sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme için yapısal reformlara yenilenmiş bir vurgu gerektiği belirtildi. 

'Öncelikleri bilin'
Reform önceliklerinin ülkelere has şartlara bağlı olduğu belirtilen notta, politika yapıcıların "arz darboğazlarının kaldırılması, üretimin arttırılması ve ekonomilerini ekonomik faaliyetler değer zincirinde terfi ettirmeleri" için reform önceliklerini tanımaya ihtiyaç duydukları belirtildi. 

IMF uzmanları, öncü ekonomiler d‰hil düşük gelirli ülkeler için en büyük kazancın; "ekonomiyi değer zincirinde terfi ettirecek, yeni sektörleri geliştirmeye hazırlayacak" reformlardan elde edileceğini belirttiler. Uzmanlar yüksek gelirli ülkelerin ise en büyük kazancı inovasyon ve teknolojik gelişmeden elde edeceklerini bildirdiler. IMF notunda Türkiye mis‰li de verilerek, "Büyüme kaynaklarının kimi durumlarda tüketimden (Brezilya ve Türkiye), diğer durumlarda da yatırımdan (Çin) uzaklaştırılıp yeniden yönlendirilmesi için reformlar gerekiyor" denildi.